Külföld

2010.05.10. 09:29

Vulkánkitörés - Feloldották a cseh, a horvát és az osztrák légtérzárat

Feloldották Csehországban hétfő kora reggeltől az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő miatt elrendelt részleges légtérkorlátozást. Ugyancsak újra megnyitották a légi forgalom előtt a horvát légteret, illetve valamennyi horvátországi repülőteret. Reggel 9 óra óta ismét fogad és indít járatokat a lisszaboni repülőtér. Feloldották a légtérkorlátozást Ausztriában is.

MTI

Csehország légterében vasárnap este rendeltek el részleges zárlatot. A korlátozásokat hétfő reggel 5 órától oldották fel - közölte a cseh légiirányító hatóság szóvivője. Az előrejelzések szerint az időjárás kedvező marad, és a következő napokban várhatóan nem kell számítani újabb légtérzárlatra.
Horvátországban is megnyitották hétfőn a vasárnap részben lezárt légteret, illetve a repülőtereket, miután a vulkáni hamufelhő kelet felé kezdett sodródni - közölték a horvát légügyi hatóságok. A Croatia Airlines horvát légitársaság hétfőn menetrend szerint indítja járatait.
A tervezettnél korábban nyitották meg újra a portugál főváros légikikötőjét. A lisszaboni repülőtér eredetileg 14 óráig nem fogadott volna járatokat, de mivel a hamufelhő a vártnál gyorsabban távozott, korábban - már 9 órától - feloldották a korlátozást - közölte a portugál légiirányítási szervezet.

Megszűnt az izlandi vulkánkitörés miatt Ausztria felett elrendelt részleges légtérkorlátozás - közölte az osztrák légtérfelügyeleti hatóság.
Az Austro Control vasárnap késő esti közleménye szerint részben a tervezettnek megfelelően, részben a tervezettnél korábban, hétfő hajnal helyett már vasárnap 23 órakor minden osztrák repülőtéren feloldották a fel- és leszállási tilalmat.
A legnagyobb osztrák repülőtéren, a schwechatin a várttal ellentétben egyáltalán nem vezettek be repülési korlátozásokat.
A biztonsági intézkedések módosítását a kedvező időjárási viszonyok tették lehetővé - mondta az Austro Control szóvivője Marcus Pohanka az osztrák hírügynökségnek.
Schwechaton hétfőn nulla órától hajnali öt óráig szünetelt volna a forgalom.
Az innsbrucki, a salzburgi és a linzi légikikötőt vasárnap délután több órára bezárták az érkező és az induló járatok előtt, de az utóbbi kettőt a tervezettnél korábban, vasárnap 23 órakor nyitották meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!