Külföld

2010.05.29. 18:22

Szocdem győzelem, de jobbközép kormány lehet Csehországban

FMH - Szoros szociáldemokrata győzelmet hozott a hétvégi képviselőházi választás Csehországban, ám kormányalakításra a jobbközép pártoknak van esélyük.

MTI

A leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD) 22,1 százalék, a Polgári Demokrata Pártot (ODS) 20,2 százalék, a TOP 09 pártot 16,7 százalék, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) 11,3 százalék, a Közügyeket (VV) 10,9 százalék támogatta.
A mandátumok nem hivatalos elosztása a 200 tagú képviselőházban a következő: CSSD 57, ODS 51, TOP 09 41, KSCM 26, VV 25 mandátum.   
A két legnagyobb párt a 2006-os eredményeihez képest több mint 10 százalékot veszített támogatottságából, a kommunisták másfél százalékot buktak, míg a kereszténydemokraták (KDU-CSL) 4,40 százalékos támogatottsággal a rendszerváltás után első ízben be sem jutottak a parlamentbe. A részvételi arány 62,53 százalékos volt.
A győztes szociáldemokraták elnöke szerint jobboldali kormánykoalíció várható Csehországban.
"Országunk a jobboldali koalíció irányába mozdult el" - jelentette ki Jirí Paroubek, a szociáldemokrata párt elnöke szombaton délután Teplicében. "Biztos, hogy eredményünket nem lehet sikernek nevezni" - tette hozzá csalódottan. Gratulált a jobboldalnak, de megjegyezte: ismerve korábbi kormányzásukat, meggyőződésem, hogy a következő évek nem ígérnek semmi jót a lakosság széles köreinek.
Paroubek ugyanakkor bejelentette: tekintettel az eredményre lemond a párt elnöki tisztségéről. "Hangsúlyozom, hogy saját döntésemről van szó" - jelentette ki. Hozzátette: a jövőben parlamenti képviselőként fog tevékenykedni. 
"Készen állunk arra, hogy létrehozzuk a felelős költségvetési politikát folytatni kívánó pártok koalícióját" - reagált az eredményekre Petr Necas, a polgári demokraták listavezetője és kormányfőjelöltje. Necas elismerte: a szociáldemokratákhoz hasonlóan az ODS is sok szavazót vesztett 2006-hoz képest. "Komoly önvizsgálatra van szükség. A problémákat nem akarjuk eltitkolni, de elemezni fogjuk őket, s keresni fogjuk a kiutat" - mondta Necas, aki Mirek Topolánek távozása után alig két hónapja vezeti a polgári demokratákat.
"Köszönjük a támogatást, mindent megteszünk azért, hogy ígéreteinket teljesíthessük" - nyilatkozta Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnöke. Hangsúlyozta: a párt felelős politizálást akar, és nem engedi meg, hogy Csehország "görög útra" térjen.
Vojtech Filip, a kommunista párt elnöke szerint bár lehetőség van egy jobboldali koalícióra, nem kizárt az sem, hogy végül is CSSD-ODS nagykoalíció fogja kormányozni Csehországot. "Bármennyire is tagadják, mindkét pártnak vannak ilyen irányú érdekei" - jelentette ki a kommunista pártelnök.
"A Közügyek számára az eredménye nagy siker" - jelentette ki Radek John, a VV elnöke. Leszögezte: a kormányalakítással kapcsolatban semmit sem lehet kizárni. "Prioritásként kezeljük a korrupcióellenes harcot és a fegyelmezett költségvetési politikát" - húzta alá John.
A KDU-CSL vezetése beismerte vereségét, s elismerte felelősségét. "A legfőbb felelősség az enyém, s ezennel lemondok tisztségemről" - jelentette be sajtóértekezleten Cyril Svoboda, a párt eddigi elnöke. Közölte, hogy rövid időn belül - várhatóan júniusban - összehívják a párt tisztújító és programalkotó kongresszusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!