Külföld

2010.04.27. 12:51

Elkobozták a sztárhegedűs hangszerét

Elkobozták Patricia Kopacsinszkaja sztárhegedűs értékes hangszerét a svájci vámosok.

MTI

A moldovai származású osztrák zenész vasárnap a szükséges papírok nélkül akarta bevinni hegedűjét az országba, ezért akár 700 ezer frankos (130 millió forintos) büntetésre is számíthat.
A hangszer ugyanakkor nem Kopacsinszkaja sajátja, hanem az osztrák nemzeti bank tulajdona. A pénzintézet szóvivője kijelentette: a hegedűt "kölcsönadták", részükről az esetet félreértésként értékelik, amely hamarosan meg fog oldódni.
A Moldovában született, de tízéves kora óta Bécsben és Bernben élő zenész Rotterdamból visszatérve akadt fenn a vámhivatal szűrőjén. Bár a két órás kihallgatást követően a hegedűvirtuóz továbbutazhatott, hangszere, az 1741 körül Guarneri del Gesu által készített, mintegy 4,5 millió eurót (1,2 milliárd forintot) érő hegedűt a vámosoknál kellett hagynia.
Az osztrák nemzeti bank, amelynek gyűjteményében harminchat, művészeknek kölcsönadott hegedű szerepel, eddig "nem találkozott hasonló esettel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!