Külföld

2010.03.23. 15:01

Vagonok siklottak ki, megbénult a forgalom Indiában

FMH - Maoista lázadók síneket robbantottak föl, ezért kisiklott az egyik legismertebb indiai személyszállító gyorsvasúti szerelvény hét vagonja India keleti részén.

MTI

Ellentmondó jelentések érkeztek arról, hogy a Radzsdani expressz ellen Bihár szövetségi államban hétfő éjszaka elkövetett merényletnek voltak-e áldozatai: a Reuters brit hírügynökség több tucat sebesültről számolt be, az AP amerikai hírügynökség szerint viszont a mozdonyvezető időben le tudta lassítani a szerelvényt, így a mozdony és a vagonok kisiklása miatt senki sem sérült meg.
A szerelvény a kelet-indiai Orissza szövetségi államból tartott az ország középső részén fekvő Újdelhibe. A merénylet után az érintett vonalszakaszon órákra megbénult a vasúti forgalom.
A lázadók az elmúlt huszonnégy órában az indiai hadsereg ellenük indított offenzívája miatti tiltakozásul felrobbantottak egy kisebb hidat,  több szakaszon a vasúti sínpályát és egy kormányzati épületet a keleti országrészben.
A maoista lázadók több mint harminc éve küzdenek terrorista módszerekkel földért, munkáért, a földművesek és általában a  szegények jogaiért India több szövetségi államában. Több ezer ember halálát okozták csak az elmúlt években. 
A hatóságok holtan találták Kanu Szanyal egykori lázadóvezérből lett politikust kedden a Nyugat-Bengál szövetségi állambeli otthonában. A 78 éves férfi tetemét halottkémek vizsgálják meg, kiderítendő, hogy valóban felakasztotta-e magát az időskori gyengélkedéssel küszködő politikus. Szanyal az indiai maoista lázadómozgalom egyik alapítója volt, amiért 1970-ben bebörtönözték; 1977-es szabadulását követően lemondott a fegyveres harcról, és kommunista pártot alapított, amely különösebb siker nélkül szerepelt a nyugat-bengáli választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!