Külföld

2010.03.18. 15:28

Népirtás - 40 évet kapott egy férfi

Negyven év börtönre ítélt csütörtökön egy egykori ruandai bírót és a ruandai nemzetközi büntető törvényszék volt munkatársát az 1994-es ruandai népirtás felelőseinek ügyében eljáró ENSZ-bíróság azzal, mert az illető részese volt az afrikai országban elkövetett népirtásnak.

MTI

A tanzániai Arushában működő törvényszék az 50 éves, hutu származású Siméon Nshamihigót első fokon életfogytiglani börtönnel sújtotta. 
A népirtás idején a férfi a délnyugat-ruandai Cyangugu városban helyettesítette a az ügyészt. Évekkel később, amikor 2001 májusában elfogták, már hamis adatokkal a védelem vizsgálóbiztosaként dolgozott a ruandai nemzetközi büntető törvényszéknél.
A tárgyaláson bebizonyosodott érintettsége számos gyilkosságban, többek között egy orvos és egy pap halálában.
A bíróság egy másik döntésével helybenhagyta, hogy 15 év börtönt szabjanak ki egy népszerű ruandai énekesre, Simon Bikindire, mert közvetlenül és nyilvánosan népirtásra buzdított. A férfi 1994 júniusában egy kihangosító berendezéssel felszerelt járműről a tuszik meggyilkolására uszított. Az énekest 2008 decemberében már elítélték, de fellebbezett, és most a bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet. A 2001-es őrizetbe vétele óta börtönben töltött éveket levonják büntetéséből.
 Hutu nemzetiségű milicisták és katonák 1994-ben, mindössze száz nap leforgása alatt 800 ezer embert mészároltak le a tuszi kisebbségből és a mérsékelt hutuk közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!