Külföld

2010.03.01. 18:08

Merénylet egy katonai konvoj ellen Afganisztánban

FMH - Több külföldi katona megsebesült, egy NATO-katona és négy afgán civil meghalt, amikor öngyilkos merénylő robbantott egy külföldi katonákat szállító gépkocsikonvoj mellett Dél-Afganisztánban.

MTI

Egy helyi tartományi illetékes közölte: az ország más pontjain további három NATO-katonát öltek meg a tálib lázadók ugyanezen a napon, s ezzel 105-re emelkedett nemzetközi koalíciós erők idei, kéthavi vesztesége. Ez átlagosan ötször annyi, amint az elmúlt években, leszámítva a tavalyit, de ahhoz képest is megduplázódott.
Juszuf Ahmadi, a tálibok mozgalmának szóvivője az AFP francia hírügynökségnek telefonon azt állította, hogy tizenegy külföldi katona halt meg a támadásban. Ezt az állítást egyetlen más forrás sem erősítette meg. A tálibok rendszerint túlzó adatokat közölnek az ellenséges erők veszteségeiről.
A konvoj elleni merénylet a kandahári repülőtér felé vezető úton történt: a merénylő egy híd közelében várt a konvojra. A robbanószerkezetet akkor hozta működésbe, amikor a gépkocsioszlop áthaladt a hídon. A detonáció több katonai járművet a híd alatti vízmosásba borított - közölte egy afgán katonai szóvivő. A polgári személyek, akik áldozatul estek, egy autóban félrehúzódva várták, hogy a katonai konvoj elhaladjon - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik