Külföld

2010.03.29. 09:14

Megtalálták a felrobbant hadihajó farrészét

FMH - A múlt héten bekövetkezett robbanásban süllyedt el egy dél-koreai hadihajó, amelynek farát mentőcsapatok megtalálták a Sárga-tengeren.

MTI

A dél-koreai hasereg közlése szerint a 46 eltűntként nyilvántartott tengerész feltehetően a hajótestnek ebben a részében rekedt - közölte az egyesített vezérkar szóvivője.
A vezérkar a szöuli parlamentet arról tájékoztatta, hogy Észak-Korea fokozott készültségbe helyezte a tengerparton állomásozó alakulatait, s fokozta a kutatásban részt vevő dél-koreai helikopterek és hajók megfigyelését, de eddig nem tett szokatlan vagy provokatív lépést.
Az 1989-ben rendszerbe állított, 1200 tonnás Csonan (Cheonan) korvett rakétákkal és torpedókkal volt felfegyverezve, és rutinszerű járőrözést végzett a Sárga-tengeren, a Dél-Koreához tartozó Pengnjon-szigetnél, amikor robbanás történt a fedélzetén, majd elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy búvárok hétfőn megpróbálják elérni a hajófart, amelynek helyét vasárnap este sikerült megállapítani, s amely a szerencsétlenség helyszínétől mintegy ötven méterre található.
A katasztrófa után a 104 fős legénység 58 tagját sikerült kimenteni, de azóta egyetlen túlélőt sem találtak, annak ellenére, hogy nagy erőkkel folyik a keresés hajókról és légi járművekről. Szöul és Washington szerint nincs bizonyíték arra, hogy Észak-Korea süllyesztette volna el a hadihajót. Kim Te Jung dél-koreai nemzetvédelmi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy az 1950-53-as koreai háború idejéből maradt sok észak-koreai tengeri akna egyike sodródott dél-koreai vizekre és robbant fel a hajó alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!