Külföld

2010.03.25. 07:39

Autóba rejtett pokolgép robbant egy kolumbiai városban

Autóba rejtett pokolgép robbant szerdán a kolumbiai Buenaventura kikötővárosban, a rendőrség szerint a detonációban legalább kilencen meghaltak, és ötvenen megsebesültek.

feol.hu

A detonáció következtében részben romba dőlt a városi főügyész hivatalának épülete, károk keletkeztek a környékbeli üzlethelyiségekben és parkoló gépkocsikban. 
 Freddy Padilla hadseregparancsnok szerint feltehetően a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet követte el a merényletet, de Guillermo Mendoza városi főügyész nem zárta ki, hogy kokaincsempészek megtorlóakciójáról van szó.  
Álvaro Uribe államfő ugyanakkor azt mondta, hogy korai lenne bárkit is felelőssé tenni a bűncselekményért, hiszen a rendőrség még a robbanóanyag típusát sem határozta meg. Uribe 150 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki a tettesek nyomára vezet.
Buenaventura Kolumbia egyik legnagyobb kikötővárosa és egyben a kokaincsempészet egyik központja. A városban FARC-lázadók és a vele rivalizáló félkatonai szervezetek gyakran hajtanak végre támadásokat katonai és rendőri járőrök ellen.

Ezek is érdekelhetik