Külföld

2010.03.05. 11:05

Ankara szerint megszakadhat a török-örmény viszony normalizálása

Megszakadhat Törökország és Örményország kapcsolatainak normalizálódása, miután az amerikai képviselőház külügyi bizottsága népirtásnak minősítette az örményeknek az oszmán törökök által az első világháború idején elkövetett lemészárlását - figyelmeztetett pénteken Ankarában a török külügyminiszter.

MTI

"A tegnapi (amerikai képviselőházi) szavazás nemcsak lelassíthatja, de le is állíthatja a normalizálás folyamatát. Ennek ellenére eltökéltek vagyunk, hogy tovább szorgalmazzuk kapcsolataink javítását Örményországgal" - jelentette ki sajtóértekezletén Ahmet Davutoglu, rámutatva, hogy veszélybe került a Jerevánnal kötött megállapodások ratifikációja.
Davutoglu "nagy hibának" nevezte, hogy egy "történelmi jellegű kérdést" parlamenti szavazásra terjesztettek be.
"Nem engedünk a nyomásnak, és Törökország soha nem fog senki nyomására határozni" - hangsúlyozta a török diplomácia vezetője.
A török külügyminiszter szerint a határozat kérdése "becsületbeli ügy", és hazája mérlegelni fogja, hogy milyen válaszlépéseket hozzon az Egyesült Államokkal szemben.
Megítélése szerint Barack Obama kormánya nem tette meg a megfelelő erőfeszítéseket a bizottsági határozat megakadályozása érdekében, és felszólította Washingtont: akadályozza meg, hogy az ügyben az egész képviselőház is szavazzon.

Ezek is érdekelhetik