Külföld

2010.02.20. 10:28

Magyar turistabusz csúszott árokba

Letért az útról, felborult, és az útszéli árokba csúszott egy magyar turistabusz szombat délelőtt egy hegyi úton, mintegy 60 fiatalkorú utassal az auszriai Karintia tartomány spittali járásában, az innerkremsi síterep térségében.

MTI

Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrség tájékoztatása szerint a buszon nem volt hólánc.
A budapesti Kempelen Farkas Gimnázium diákjai és öregdiákjai utaztak a buszon, 61 tanuló, négy tanár és 17 öregdiák - mondta el a főkonzul.
Az osztrák vöröskereszt legfrissebb információi szerint három súlyos és 29 könnyű sérültje van a balesetnek. A három súlyos sérültet a tamswegi, a spittali és a villachi kórházba szállították - mondta Peter Klampl szóvivő. A könnyű sérültek többsége zúzódásokat, vágott sebeket és horzsolásokat szerzett a balesetben. "Szerencse a szerencsétlenségben" - vélekedett a szóvivő - , hogy a baleset viszonylag kedvező kimenetelű volt. Azoknak, akik épségben maradtak, egy kríziscsoport nyújt segítséget a helyszínen.
 A mentőszolgálatok 15 mentőkocsit, öt orvost és 36 ápolót küldtek a helyszínre, emellett 60 tűzoltó van bevetésben - mondta. Legelőször egy véletlenül a közelben tartózkodó német orvos sietett a bajba jutottak segítségére.

A szóvivő az osztrák hírügynökséggel előzőleg azt közölte, hogy egy fiatal súlyosan, nyolc-tíz másik könnyebben megsérült. A főkonzul később úgy értesült, hogy egy diákot helikopterrel szállítottak kórházba, de a jelenlegi ismeretek szerint komolyabb orvosi beavatkozásra nem lesz szükség nála, néhány napon belül hazaengedik. Többen könnyebben megsérültek, őket és a többi utast elsőként egy közeli hotelben helyezték el. Mint mondta, várhatóan 17 utast szállítanak kórházba orvosi megfigyelés és egyéb ellátás céljával.
 A turistabusz Schönfeldből indulva úton volt az innerkremsi sítelep felé. A rendőrség tájékoztatása szerint a busz egy lejtős útszakaszon egy kanyarban megcsúszott a jégréteggel és vékony hóval borított úton - mondta a főkonzul. A rendőrség szerint az autóbuszon nem volt hólánc, ami pedig ilyen útviszonyok mellett kötelező Ausztriában - tette hozzá.
 Az egyik nevelőtanár tájékoztatása szerint minden szülő tud a balesetről, a tanároktól vagy a diákoktól értesültek róla - mondta a főkonzul. Egy hozzátartozót a konzulátus értesített. Az érintettek eddig nem fordultak segítségért a képviselethez.
Az utat egy utazási iroda szervezte, ennek vezetője a főkonzul ismeretei szerint úton van Ausztriába.
 A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében egyelőre annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt az árokba csúszott. Ismereteik szerint egy ember meghatározatlan fokú sérülést szenvedett, többen enyhe sérüléseket. A helyszínelés még tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!