Külföld

2009.12.28. 16:34

Izrael újabb 700 lakást építene Kelet-Jeruzsálemben

Izrael csaknem 700 új lakás építését tervezi Kelet-Jeruzsálemben - közölte hétfőn Mark Regev kormányszóvivő.

MTI

Az izraeli építési és lakásügyi minisztérium tervét élesen bírálták a palesztinok, az Európai Unió és az Egyesült Államok is, utóbbi akadálynak nevezte azt a békefolyamat útjában.
Kelet-Jeruzsálem kérdése a legsúlyosabb, leginkább robbanásveszélyes probléma az izraeli-palesztin konfliktusban. A palesztinok jövendő államuk fővárosaként néznek Kelet-Jeruzsálemre, és ottani zsidó szomszédjaikat telepeseknek tekintik. Izrael viszont igényt tart Jeruzsálem egészére, amelyet örök és oszthatatlan fővárosának nyilvánított, bár ezt az igényét a nemzetközi közösség nem ismeri el. Benjámin Netanjahu miniszterelnök sem terjesztette ki az 1967-es háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemre a zsidó telepek építésének néhány héttel ezelőtt bejelentett lassítását, ami csak Ciszjordániára vonatkozik.
A szóban forgó kelet-jeruzsálemi lakások egy több ezer új lakás építését magában foglaló szélesebb izraeli kormányterv részét képezik. Az építési minisztérium összesen 692 új lakás építését hagyta jóvá három kelet-jeruzsálemi zsidó negyedben, ahol már jelenleg is több tízezren laknak.
 "Elítéljük a telepépítés folytatásának izraeli politikáját, és reméljük, ez végre felnyitja az amerikai kormány és a nemzetközi közösség más tagjainak a szemét" - hangoztatta nyilatkozatában Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.
Egy névtelenségéhez ragaszkodó izraeli kormányzati illetékes közölte, hogy az izraeli fél előre tájékoztatta az Obama-kormányt a legújabb építési tervekről. Egy amerikai tisztségviselő ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy az építkezés újabb csapás a béke-erőfeszítésekre.
"Úgy véljük, az egyoldalú lépések megnehezítik a tárgyalások általunk szorgalmazott folytatását" - mondta a neve elhallgatását kérő washingtoni forrás. "Már a múltban is mondtuk, hogy a telepépítések túlmennek azon a határon, amelyet mi kívánatosnak tartunk, és nem segítik elő, hogy a feleket újra tárgyalóasztalhoz ültessük" - tette hozzá.
Az Európai Unió soros svéd elnöksége tiltakozó közleményében "döbbenetének" adott hangot, hiszen a nemzetközi jog szerint törvénytelen a megszállt területek betelepítése. Ezért az Európai Unió felszólítja az izraeli kormányt  tervei "újragondolására".
Amerikai nyomásra Benjámin Netanjahu november 10-én bejelentette a zsidó telepek építésének 10 hónapos befagyasztását, de egyben hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik a Jeruzsálem közigazgatási határain belül lévő területre. Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte a telepítések teljes leállítását, mondván, hogy nem hajlandó felújítani a béketárgyalásokat mindaddig, amíg Izrael teljesen be nem szünteti a telepítéseket. Izrael és az Egyesült Államok viszont felszólította Abbászt, hogy feltételek nélkül térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!