Külföld

2009.11.05. 17:25

Tiltakozásokat váltott ki a meghiúsult Opel-üzlet

FMH - A németországi Opel-üzemekben csütörtökön tiltakozó megmozdulások kezdődtek a General Motors ellen, de sem a magyarországi, sem például az osztrák Opel-gyárban nem volt sztrájk. Eközben a német kancellár telefonon beszélt az amerikai elnökkel, akinek elmondta: a német kormány elvárja, hogy a GM a lehető leggyorsabban előterjessze az európai, illetve németországi leányvállalat átszervezésének tervét.

MTI

A németországi Opel-gyárak üzemitanácsa szerdán figyelmeztető sztrájkra szólított fel az anyavállalat döntése ellen, miután kedden bejelentették, a GM mégsem adja el az Opelt a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítói vállalatnak.
Vadász József, a Járműgyártók Szakszervezetének helyi elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, nem sztrájkolnak a General Motors (GM) szentgotthárdi gyárában.
Csütörtökön elsőként a legnagyobb németországi gyár, a Hessen tartományban lévő Rüsselsheim üzemének mintegy 10 ezer alkalmazottja kezdett tiltakozó akciót. A nagygyűlés részvevői aggodalmuknak adtak hangot az amerikai konszern által korábban kilátásba helyezett üzembezárások, illetve elbocsátások miatt.
Délutánra hasonló tiltakozó nagygyűlést tartottak a többi németországi Opel-üzem alkalmazottai is.
A négy németországi üzem közül a rüsselsheimi a legnagyobb gyár, ahol a több mint 25 ezer német alkalmazott közül mintegy 16 ezer dolgozik.
A rüsselsheimi gyár ugyanakkor az Opel "agytrösztjének" - azaz technológiai fejlesztési központjának - számít, és szakértők szerint ennek megőrzése volt az egyik fő indoka annak, hogy a General Motors visszalépett az Opel eladásától.

A német kormány képviselői napközben ismét arra szólították fel az amerikai konszern vezetőségét, hogy minél előbb terjessze elő a németországi, illetve európai leányvállalatok átszervezési tervét. 
Értesülések szerint a General Motors Európa-szerte mintegy 10 ezer alkalmazott elbocsátást tervezi, és az antwerpeni üzem sorsa megpecsételődött. 
 Már délután jelentették be, hogy Angela Merkel német kancellár telefonon hívta fel Barack Obamát, és közölte vele: a német kormány elvárja, hogy a GM a lehető leggyorsabban előterjessze az európai, illetve németországi leányvállalat átszervezésének tervét. A kancellár hangsúlyozta azt is, hogy kormánya visszaköveteli az amerikai konszerntől azt az 1,5 milliárd eurót kitevő, úgynevezett áthidaló hitelt, amelyet még tavasszal biztosított az Opel számára a talpon maradás érdekében. Merkel ezzel kapcsolatban határidőt is szabott, utalva arra, hogy Berlin november végéig várja az összeget.
Obama és Merkel megegyezett abban, hogy az Opel ügyéről rendszeres egyeztetéseket folytatnak. 
Míg néhány hete még az üzem tervezett bővítéséről is írt a sajtó, a Die Presse című napilap csütörtökön egy meg nem nevezett szakértőt idézett, aki szerint a GM "komolyabb megszorításokat" hajthat végre Ausztriában, mint a Magna tette volna. A nyilatkozó ezt azzal magyarázza, hogy az anyavállalat "kevésbé kötődik érzelmileg" Ausztriához, mint a Frank Stronach osztrák-kanadai vállalkozó tulajdonában lévő Magna.
Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy néhány európai, illetve németországi üzemet bezárás fenyeget. Emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy a Magna is több mint 10 ezer európai munkahely megszüntetését helyezte kilátásba, mindazonáltal általános volt a vélekedés, hogy a Magna ígéretes koncepciót terjesztett elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!