Külföld

2009.11.20. 13:15

Brigitte Bardot is tiltakozik a nepáli állatáldozás ellen

FMH - Állatvédő és vallási csoportok tiltakozását váltotta ki egy november 24-25-én Nepál déli részén tartandó hindu ünnep, amelyen több százezer állat feláldozását tervezik.

MTI

Az aktív állatvédőként is ismert Brigitte Bardot francia színésznő levélben kérte a nepáli elnököt, hogy állítsa le a vérengzést.
A szervezők pénteken mindazonáltal megerősítették, hogy a tiltakozások ellenére is megtartják az eseményt. A nepáli hatóságok engedélyével zajló szertartás a hivatalos álláspont szerint az ország vallási hagyományának része.
Az öt évente megrendezett vallási ünnepen idén több mint 200 ezer - más források szerint akár félmillió - bivaly, sertés, kecske, baromfi és galamb feláldozását tervezik Gadhi Mai hindu istennőnek, akitől a résztvevők azt várják, hogy az áldozathozatalért cserében véget vet a gonosz uralmának, és felvirágzást hoz. 
A Nepál déli részén található Bara tartományban, Katmandu fővárostól mintegy 160 kilométerrel délre tartandó ünnepre sok embert várnak a szomszédos indiai Bihár szövetségi államból is, ahol több helyen már betiltották az állatáldozatokat. Már most több ezren tartózkodnak a helyszínen a feláldozásra váró állatokkal.
 Brigitte Bardot francia színésznő, állatjogvédő aktivista Ram Baran Jadav nepáli elnöknek írt levelében a "kegyetlen és embertelen" szertartás leállítását követelte. "Nehezen tudom elképzelni, hogy szíve képes megbékélni ilyen kegyetlenséggel, tudva azt, hogy az ország vezetőjeként végső soron ön viseli a felelősséget" - fogalmazott levelében a 75 éves Bardot, aki egyelőre nem kapott választ az elnöktől. 
A szervezők pénteken közölték, hogy nem kívánnak engedni a tiltakozó állatvédő és vallási csoportok nyomásának, és megtartják a több száz éves hagyományra visszatekintő vallási ünnepet. 
A nepáli hatóságok több száz rendőrt vezényeltek a helyszínre, hogy biztosítsák a rendet.
Ram Bahadur Bomdzson fiatal buddhista szerzetes, akit sokan Buddha reinkarnációjának tartanak, szintén csatlakozott a tiltakozókhoz. A Bara tartományból származó, 19 éves fiú azt tervezi, hogy az áldozati ünnep helyszínére zarándokol, és november 24-én személyesen szól a résztvevőkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!