Külföld

2009.10.04. 14:58

Stratégiaváltást sürget Afganisztánban a NATO főtitkára

London - Az Afganisztánban harcoló nyugati szövetséges erőknek stratégiaváltásra van szükségük - hangoztatta vasárnap egy brit tv-csatornának nyilatkozva a NATO főtitkára.

MTI

Anders Fogh Rasmussen szerint az új stratégia középpontjába a helyi lakosságot kell állítani. Emellett az észak-atlanti szövetségnek nagyobb súlyt kell fektetnie az afgán biztonsági és fegyveres erők kiképzésére - vélekedett Rasmussen a Sky News televízióban.
   

Mint kifejtette, a cél az, hogy az afgán hadsereg létszáma elérje a 130 ezret, a rendőrségé pedig a 80 ezer főt. A fenti számok elérése érdekében 17 ezer kiképző jelenlétére van szükség a közép-ázsiai országban - tette hozzá.
   

Rasmussen nem kívánt konkrét számot megnevezni azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a jelenlegihez képest mennyivel kellene feltölteni az Afganisztánban szolgáló NATO-katonák létszámát. "Úgy vélem, többet kell tennünk (a biztonság érdekében), de most még korai volna megmondani, hogy ez mennyivel több katonát igényel" - fogalmazott. A főtitkár a nemzetközi erők afganisztáni kivonásának konkrét menetrendjét firtató kérdés megválaszolása elől is kitért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!