Külföld

2009.10.05. 17:01

Sokkoló terv: több mint tízezer dolgozótól válhat meg a román államvasút

FMH - A román államvasutak (CFR) 10.300 dolgozójától válik meg a bukaresti kormány egy hétfőn nyilvánosságra került határozat-tervezete értelmében.

feol.hu

A tervezet szerint az elbocsátandó személyek két havi nettó átlagfizetést, munkanélküli segélyt, és csaknem két évig  jövedelem-kiegészítő összeget kapnának annak függvényében, hogy hány éves munkaviszonyuk van. 
A legtöbb dolgozónak, 6700 embernek a CFR teherszállító részlegéről kell távoznia, de ezer fővel csökkentenék a személyszállító részlegen dolgozók számát is. A rendelet szerint a munkanélküli segélyalap kiadásai 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben is megnőnek az intézkedés végrehajtása következtében.
A vasúti szakszervezetek vezetői közölték, hogy nem értenek egyet az elbocsátással, és általános sztrájkot robbantanak ki, ha a kormány elfogadja a tervezetet.  
Az államvasutaktól való elbocsátásokról már hónapok óta tárgyal a közlekedési minisztérium a vasutasok érdekeit védő szakszervezetekkel. A vasúttársaság 75 ezer embert foglalkoztat, kormányzati bírálatok szerint a vállalat hatékonysága feleakkora, mint az EU-átlag.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!