Külföld

2009.10.16. 16:07

Obama népszerűsége csökken - Clinton is megelőzte

Barack Obama amerikai elnökre csak az amerikaiak 43 százaléka szavazna, ha ma rendeznék az elnökválasztást - ismertette friss felmérése eredményét pénteken a Fox News hírcsatorna, megjegyezve, hogy fél éve még 52 százalék mondta ezt.

feol.hu

A Fox News népszerűségi barométerén Obama mérőszáma először süllyedt 50 százalék alá, jelenleg 49 százalékon áll, ami egy ponttal kisebb, mint a szeptemberben mért érték.
Az amerikai közvéleménynek 41 százaléka helyesli az elnök Afganisztán-politikáját, 43 százalék ellenzi. Irán ügyében a megkérdezettek 44 százaléka szerint cselekszik helyesen, 43 százalék szerint helytelenül. A gazdaságot illetően szinte azonos mértékben oszlanak meg a pro és kontra vélemények: 48 százalék úgy látja, Obama jól intézi az ügyeket, 49 százalék helyteleníti döntéseit. Az egészségügy kérdésében a legnagyobb a bírálók tábora: a válaszolók 50 százaléka nem tartja jónak az elnök működését, csak 42 százalék ítéli megfelelőnek.
A demokrata párti szavazók közül 78 százalék adná szavazatát Obamára, áprilisban még 87 százalék nyilatkozott így. Az amerikaiak 60 százaléka úgy gondolja, Obama erős és határozott vezető.
Ami Obama Nobel-békedíját illeti, a demokraták 54 százaléka véli úgy, hogy megérdemelte. A független szavazók háromnegyede és a republikánus szavazók 91 százaléka szerint azonban nem érdemelte meg az elismerést. A megkérdezettek 32 százaléka szerint Obama azért kapta meg a kitüntetést, amit elért, 44 százalék viszont úgy érzi, azért, mert a Nobel-bizottság azt reméli, az elismerés nyomán Obama ezentúl kétszer is meg fogja gondolni a katonai erőt alkalmazását.
 Egy másik, a Gallup által végzett felmérés szerint Obama népszerűtlenebb Hillary Clintonnál, aki tavaly Obama legfőbb riválisa volt az előválasztási kampányban a demokrata elnökjelöltségért vívott harcban. A Gallupnál Obama támogatottsága 56 százalékos, a volt first ladyé azonban 62 százalékos. Januárban az elnök népszerűségi mutatója még 78, Clintoné pedig 65 százalékos volt.
A Gallup magyarázata szerint Obama lecsúszásának megvan az oka: ő az elnök, ő írta alá a 787 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot, ő akarja végrehajtani az egészségügyi reformot, ő az, akinek le kell küzdenie a közel 10 százalékos munkanélküliséget, s neki kell döntenie az afganisztáni csapaterősítésről. A külügyminiszterek - Hillary Clinton jelenleg ezt a pozíciót tölti be, és személye az új kormány hivatalba lépése óta háttérbe szorult - általában kívül esnek az ellenséges politikai indulatokon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!