Külföld

2009.10.05. 13:27

Lisszaboni szerződés: a lengyel államfői aláírás is késik

FMH - Lech Kaczynski lengyel államfő nem sieti el az Európai Unió (EU) lisszaboni szerződésének aláírását az ír népszavazási "igenek" nagyarányú győzelme után - közölte hétfőn az elnöki hivatal vezetője, Wladyslaw Stasiak.

feol.hu

A lengyel parlament két háza már elfogadta a szerződést, csak Kaczynski elnök aláírása hiányzik róla. Stasiak azt hangoztatta, hogy lényegében nincs változás, az elnök az írországi "igen" után alá fogja írni a dokumentumot, ahogy ígérte.
"Soha senki nem mondta, hogy ez a referendum eredményének bejelentése utáni órákban meg fog történni" - tette hozzá ugyanakkor a hivatalvezető, kijelentve, hogy az aláírás nem hétfőn lesz, hanem "a nem túl távoli jövőben".
Stasiak szerint a lengyel államfő aláírása nem függ cseh kollégájáétól, az euroszkeptikus Václav Klausétól, aki még nem döntött. "Nem, ez két különböző dolog. Minden tiszteletünk Klaus elnöké, de a lengyel elnök maga hozza meg a döntéseit, és ezt már szuverén módon meg is tette."
Lech Kaczynski a szombati ír népszavazás eredményének kihirdetése óta még nem nyilatkozott az ügyben. Korábban mindig azt mondta, hogy ha az írek igent mondanak a lisszaboni szerződésre, ő az eredmény bejelentése után aláírja azt. Donald Tusk miniszterelnök szombaton felszólította az államfőt: "igen gyorsan" írja alá a szerződést, hogy Lengyelországot az EU-ban ne tekintsék a hatályba lépést "akadályozó országnak".
Stasiak hétfői szavai az elnöki palota elképzeléseinek változására utalhatnak. Mariusz Handzlik államminiszter még vasárnap is azt mondta, hogy Kaczynski minden szükségtelen halogatás nélkül lezárja a szerződés ratifikálásának lengyelországi folyamatát.
A Rzeczpospolita című napilap szerint Kaczynski egy olyan megállapodástól tenné függővé az aláírást, amelyet a kormánnyal kötne a külpolitikai feladatok illetékességi felosztásáról. Az államfő az újság szerint a parlament szerepét is növelni szeretné az európai uniós politikában.
Stasiak azt mondta a rádióban, hogy nem lenne rossz egy olyan hatásköri törvény, mint amilyen Németországban született. Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint Kaczynski ettől sem teszi függővé a lisszaboni szerződés aláírását.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!