Külföld

2009.10.13. 10:42

Felkelők rongáltak Indiában, Mao Ce-tung eszméinek nevében

FMH - Maoista lázadók távközlési tornyokat és vasúti síneket, valamint egy önkormányzati irodát robbantottak fel keddre virradóra India keleti részén, tiltakozva a kormány által beharangozott hatósági fellépés ellen - közölték kedden indiai illetékesek.

feol.hu

A felkelők hétfőn kezdték meg kétnaposra tervezett tiltakozó akcióikat Bihár, Dzshárhand, Csattiszgarh, Nyugat-Bengál és Orisza államban. Közel száz lázadó rohant le egy bihári falut, és dinamittal levegőbe röpített egy önkormányzati irodát. Felrobbantották a mobiltelefon-hálózat két adótornyát is.
Tucatnál is több vasúti szerelvény több mint nyolc órán át vesztegelt amiatt, hogy síneket is felrobbantottak. A felkelők utakat rongáltak meg, és felgyújtottak három teherautót. Elraboltak továbbá hat vasutast, de néhány órával később sértetlenül szabadon engedték őket. A támadásokban személyi sérülés nem történt.
Manmohan Szingh miniszterelnök nemrég az ország legnagyobb belbiztonsági fenyegetésének nevezte a lázadókat. A kormány átfogó támadást helyezett kilátásba ellenük, a lázadok pedig szabotázsakciókkal válaszoltak a hatóságok fenyegetéseire.
A lázadók azt hangoztatják, hogy Mao Ce-tung, a néhai kínai forradalmi vezető eszméi sarkallják őket cselekedeteikben. Az agrármunkásoknak és az elszegényedett lakosoknak földet, illetve munkát követelő lázadók felkelése több mint három évtizeddel ezelőtt kezdődött. Gyakorta támadtak rendőrségi és kormányilletékeseket, akiket azzal vádoltak, hogy lepaktáltak a földesurakkal és gazdag farmerekkel a szegények kizsákmányolására. Az elmúlt években több ezren váltak erőszakcselekményeik áldozatává.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!