Külföld

2009.10.01. 06:39

A népköztársaságot ünneplik

FMH - Nagyszabású katonai parádéval és látványos felvonulással megkezdődött csütörtökön Pekingben a Kínai Népköztársaság kikiáltásának évfordulós ünnepsége.

feol.hu

Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök - aki az évforduló tiszteletére a megszokott öltönyt szürke Mao-kabátra cserélte - egy kínai gyártmányú nyitott limuzinban állva szemlélte Peking központjában a Tienanmen téren felvonuló több ezer katonát, több száz harckocsit és más fegyvereket. A katonai parádé részeként a kínai hadsereg vadászgépei is elrepültek a városközpont fölött.
A katonai felvonulás után a népköztársaság 60. évfordulójának tiszteletére 60 különböző tematikájú - többek között a tavalyi pekingi olimpiára, a kínai űrprogramra és az ország fejlődésének sok más jelképére utaló - díszlet gördült végig a tér melletti sugárúton, miközben több tízezer diák egyszerre színes kártyákat emelt a magasba, más és más képeket kiadva.
Az ünnepséget szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték. Peking központjának nagy részét lezárták, a rendezvényen - amelyet élőben közvetítettek a nagy külföldi tv-állomások - csak a meghívottak vehettek részt. A lakosságot arra kérték, tévén kövesse az eseményeket. Az ünnepség ideje alatt a pekingi nemzetközi repülőtér nem fogadott járatokat.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!