Külföld

2009.09.30. 07:13

Sarah Palin volt amerikai alelnökjelölt máris memoárt jelentet meg

FMH - Sarah Palin volt amerikai alelnökjelölt a tervezettnél korábban, négy hónap alatt megírta memoárját, amely novemberben kerül a könyvesboltokba.

feol.hu

Az első női republikánus alelnökjelölt visszaemlékezése két hónappal azután lát napvilágot, hogy a 45 éves alaszkai kormányzó lemondott posztjáról. Palin másfél évvel mandátumának lejárta előtt lépett vissza, és döntése nyomán azonnal megindult a találgatás, hogy esetleg a 2012-es elnökválasztásra készül.
A Republikánus Pártot támogató amerikaiak körében máig rendkívül népszerű politikus a nyáron - megfigyelők szerint ködösítve - azzal indokolta távozását, hogy az ellene indított etikai vizsgálatok ellehetetlenítették működését. Azt mondta, hogy a demokraták által kezdeményezett ügyekre, amelyek mindegyikében tisztázta magát, rengeteg időt és pénzt kellett fordítani. Az elköltött 2 millió dollárt ehelyett az állam közügyeire, például alaszkai tanárok és rendőrök támogatására lehetett volna fordítani, s ő bár szokatlan, de nem ilyen politikát ígért - mondta.
Lemondása nem tükröződött népszerűségi mutatóin, máig az egyik legnépszerűbb republikánus politikus, holott az ismeretlenségből robbant be a nagypolitikába, amikor John McCain elnökjelölt maga mellé emelte. Egy friss felmérés szerint Mike Huckabee volt alaszkai kormányzó és elnökjelölt-aspiráns mögött ő a második a népszerűségi rangsorban Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzóval, aki szintén elnökjelöltségre pályázott tavaly.
Sarah Palin 400 oldalas könyvét - amely a Külön úton: egy amerikai élete címet viseli - első körben másfél millió példányban jelenteti meg a Harper, ugyanannyit ad ki belőle, mint a nemrég elhunyt tekintélyes demokrata politikus, Edward Kennedy Igazi iránytű című memoárjából a Twelve kiadó. (Palin könyvének címe arra utal, hogy elemzők tavaly arról cikkeztek: az alaszkai politikus visszavethette McCain győzelmi esélyeit azáltal, hogy külön úton járt, vagyis nem mindig tartotta be McCain kampányelőírásait.)
Palin naplóját eredetileg 2010 tavaszán adták volna ki, így viszont már november 17-én piacra kerül. "Ezek az ő szavai, az ő élete, mindez teljes, magával ragadó részletességében olvasható" - fogalmazott Jonathan Burnham, a Harper kiadó alelnöke.
Akárcsak a Kennedy-emlékirat esetében, a kiadó későbbre halasztotta a Palin-kötet digitális kiadásának megjelentetését, hogy ne rontsák a drágább keményfedeles kötésű változat forgalmát.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!