Külföld

2009.06.18. 15:50

Obama: oda a népszerűség?

FMH - Érzékelhetően csökken Barack Obama amerikai elnök támogatottsága a gazdasági válság folytatódásával - ismertette a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményét csütörtökön az AHN hírügynökség.

feol.hu

Az amerikaiak lassan kezdenek többet követelni Obamától - írta a hírügynökség megjegyezve, hogy az elnök népszerűsége hónapokon át nagyobb volt, mint gazdaságpolitikájának támogatottsága.
Az NBC/Wall Street Journal felmérése szerint jelenleg az amerikaiak 56 százaléka helyesli Obama működését. Áprilisban még 61 százalék volt ez a mutató. Most a megkérdezettek 51 százaléka támogatja az elnök pénzügyi reformjait, két hónapja még 55 százalék mondta ezt.
Obama külpolitikájának megítélése is romlott az amerikai közvélemény szemében az észak-koreai atomválság és az iráni fejlemények nyomán. Míg áprilisban 56 százalék nyilatkozott elismerőleg az elnök külpolitikájáról, júniusban már csak 54 százalék.
    
A liberális The New York Times a CBS News hírcsatornával közösen szintén felmérést végzett. Ez azt mutatta ki, hogy az ötödik hónapja hivatalban levő Barack Obama támogatottsága továbbra is magas, 63 százalékos. Töretlen a népszerűsége a demokraták és a függetlenek körében, a republikánusoknál viszont támogatóinak aránya a februári 44 százalékról 23 százalékra apadt.
A The New York Times a felmérés kapcsán kiemelte: az amerikaiak többsége úgy látja, hogy az elnök nem javított a gazdaság helyzetén, sőt még rontott is rajta. A válaszolók kevesebb mint fele érzi úgy, hogy Obama helyesen jár el az egészségügy reformjában, és megfelelő lépéseket tett a General Motors és a Chrysler autógyárak megmentéséért. Az újság szerint mindez arról tanúskodik, hogy az amerikaiak továbbra is hisznek Obama elnökségében, a konkrét eredményeket azonban még nem látják.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!