Külföld

2009.06.02. 14:36

Obama bíráló hangnemet üt majd meg Izraellel szemben

Barack Obama e heti közel-keleti útján bíráló hangnemet fog megütni Izraellel szemben - derült ki abból a keddi interjúból, amelyet az amerikai elnök adott az NPR közszolgálati rádiónak.

feol.hu

"A jó barátságnak része az őszinteség" - fogalmazott az elnök, aki aznap utazik el az Egyesült Államokból Szaúd-Arábiába, Rijádba; útjának egyik célja a közel-keleti békefolyamat előmozdítása lesz. Elnöki minőségben ez lesz az első útja az arab világban.
Obama szerint voltak olyan időszakok, amikor Washington nem mondta meg őszintén, hogy a folyamatok jelenlegi fejlődési iránya a térségben alapvetően negatív, nemcsak az izraeli, de az amerikai érdekek szempontjából is.
Ismét kijelentette, hogy az izraeli telepek építésének leállítása a közel-keleti béketárgyalások része. "Nagyon világosan elmondtam az izraelieknek, magánbeszélgetéseken és hivatalos tárgyalásokon is, hogy a telepépítés befagyasztása" az Izrael által teljesítendő kötelezettségek része. Azt viszont nem jelezte, mit tesz Washington, ha Izrael nem állítja le a Ciszjordánia területén létesített zsidó telepek bővítését.
Obama szándékai nem élveznek egyöntetű támogatást a Capitoliumban. "Aggódom, hogy ebben a vitában nem a megfelelő félre igyekszünk hatni" - mondta Shelley Berkley nevadai demokrata képviselő. Szerinte jobban szolgálná Amerika érdekeit, ha Washington Iránra gyakorolna nyomást atomprogramjának feladása ügyében, nem pedig szövetségesére, a Közel-Kelet egyetlen demokráciájára, hogy az állítsa le a telepek "természetes növekedését".
Anthony Weiner New York-i demokrata képviselő szerint Obama most lépi át azt a határt, amelyen túl már egy demokrácia belügyeibe szól bele. "Többet szerettem volna hallani az elnök szájából a palesztinok azon kötelezettségéről, hogy fogják vissza a terrorizmust" - mondta.
Obama a Közel-Keleten várhatóan fel fogja szólítani az arab államokat, hogy hivatalosan ismerjék el Izraelt.
Szerinte a békefolyamat előmozdítása nem lesz könnyű folyamat, de elérhető. Ehhez mindkét félnek adnia kell valamit, Izraelnek fel kell hagynia a telepek bővítésével, a palesztinoknak pedig erősíteniük kell a biztonságot, és véget kell vetniük a lázításnak.
Obama csütörtökön az egyiptomi Kairóban mondja el beharangozott beszédét, amelyben az Egyesült Államok és az arab világ közötti kapcsolatok javítását fogja szorgalmazni. A szaúdi fővárosban, Rijádban várhatóan azt fogja kérni Abdalláh királytól, hogy nagyobb mértékben vegyen részt a közel-keleti békefolyamatban, és hajtson végre nyitást Izrael irányában.
Közel-keleti útja előtt az elnök a BBC-nek is nyilatkozott; egyebek mellett utalt arra, hogy Iránnak joga van békés célú atomenergia előállításához. Megerősítette: közvetlen diplomáciát akar folytatni Teheránnal, hogy meggyőzze, adja fel minden esetleges, az atomfegyver megszerzésére irányuló törekvését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!