Külföld

2009.06.04. 18:46

Air France-katasztrófa: nincsenek túlélők

FMH - Kettétört az Air France szerencsétlenül járt Rio de Janeiro-Párizs járata, és nincs remény arra, hogy bárki is túlélte a katasztrófát.

feol.hu


A brazil védelmi minisztérium által 2009. június 4-én közzétett képen - feltételezhetően a vízbe zuhant repülőgépből származó - olajcsík húzódik az Atlanti-óceán felszínén 
Fotó: MTI/EPA/JOHNSON BARROS

Pierre-Henri Gourgeon, a francia légitársaság vezérigazgatója az áldozatok hozzátartozóival csütörtökön tartott megbeszélésen elmondta, hogy a repülőgép vagy még a levegőben, vagy a vízbe csapódáskor darabokra hullott, és biztosan nincsenek túlélők.
    

Az Air France 447-es számú járata, fedélzetén 228 emberrel, a hétfőre virradó éjjel zuhant le az Atlanti-óceán közepén, mintegy ezer kilométerre a brazil partoktól. Az áldozatok és a roncsok felkutatására irányuló erőfeszítéseket Brazília irányítja, Franciaország pedig a baleset okainak kiderítéséért felel. A francia fél felkérte az amerikai repülésbiztonsági hatóságot (NTSB), hogy segítsen a nyomozásban.
A pilótafülkében elhangzottakat, a repülési információkat, valamint a repülőgép technikai adatait rögzítő fekete doboz hiányában a szakértők egyelőre az automatikus üzeneteket elemzik, hogy fényt derítsenek arra, hogy mi történhetett a viharzónába került az A330-típusú Airbus utasszállítóval. Egy név nélkül nyilatkozó, s a nyomozás fejleményeit ismerő tisztségviselő elmondta, hogy az üzenetek szerint hibák sorozata következett be, majd leállt az automatikus adást továbbító rendszer is, ami arra enged következtetni, hogy a repülő kettétört a levegőben. 
    

A pilóta helyi idő szerint vasárnap 23 órakor jelezte, hogy sűrű zivatarfelhőn keresztül repül, erős szél és villámlások közepette. A problémák özöne 23:10-kor vette kezdetét: kikapcsolt a robotpilóta, az egyik létfontosságú számítógépes rendszer tartalék áramforrásra váltott át, a repülőgép stabilitását biztosító rendszerek megrongálódtak, bekapcsolt egy vészjelző. Három perccel később felmondták a szolgálatot a repülési sebességet, a magasságot és az irányt ellenőrző rendszerek, majd leállt a legfőbb repülésvezérlő számítógép. Az utolsó automatikus üzenet 23:14-kor érkezett: teljes elektromos rövidzárlat és a kabinnyomás esése, azaz katasztrofális események egy repülőn, amely ekkor már valószínűleg az óceán felé zuhant. 
    

Egy nappal a párizsi ceremónia után, csütörtökön Rio de Janeiróban is ökumenikus gyászszertartást tartottak az áldozatok emlékére a francia és brazil áldozatok hozzátartozóinak részvételével. A két kormányt Bernard Kouchner francia, illetve Celso Amorim brazil külügyminiszter képviselte.
(MTI)

Részletek a tragédiáról ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!