Külföld

2009.06.09. 16:13

Aggódik az Európai Zsidó Kongresszus

Aggodalmának adott hangot kedden az Európai Zsidó Kongresszus amiatt, hogy a szélsőjobb több EU-országban teret nyert az előző hét végén tartott európai parlamenti (EP-) választásokon.

feol.hu

"Az olyan elvakult csoportok sikere, mint amilyen többek közt a hollandiai Szabadságpárt, az ausztriai Szabadságpárt, a Dán Néppárt, a Brit Nemzeti Párt és a magyarországi Jobbik, sajnálatos módon csak azokat fogják bátorítani, akik a szélsőséges nacionalizmus, rasszizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölet veszélyes eszméivel jegyezték el magukat" - fogalmazott Brüsszelben ismertetett közleményében a párizsi székhelyű európai zsidó ernyőszervezet.  
Közleményében az Európai Zsidó Kongresszus - mint fogalmazott - riadót fúj azért, hogy az Európai Unió törvényalkotással és párbeszéddel is vegye fel a küzdelmet a rasszizmussal és a türelmetlenséggel szemben. Felhívta a figyelmet arra: a különböző vallási és etnikai hátterű európaiak azt várják a megválasztott képviselőktől, hogy az egyesülést, és ne a megosztottságot szolgálják.
A Kongresszus szerint a helyzet azonnal cselekvést igényel, így az Európai Parlamentnek, valamint az EU legfőbb végrehajtó testületét jelentő Európai Bizottságnak hatékony rasszizmus elleni törvényalkotó tevékenységet kell kezdenie.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!