Külföld

2009.05.26. 18:44

Srí Lanka: történt-e háborús bűncselekmény

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szorgalmazta kedden, hogy induljon független, nemzetközi vizsgálat annak eldöntésére, történtek-e háborús bűncselekmények a Srí Lanka-i kormányerők és a tamil lázadók közötti harcok során.

feol.hu

 "A tények összegyűjtése elengedhetetlen annak érdekében, hogy tisztán lássunk a felek viselkedését illetően" - mondta Navi Pillay az ENSZ emberi jogi tanácsának az üggyel foglalkozó rendkívüli ülésén, amely kedden kezdődött meg Genfben.
A Srí Lanka-i kormány múlt héten hirdetett győzelmet a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet harcosai felett, miután megölték a lázadók vezetőjét.
Pillay hangsúlyozta, hogy alaposan ki kell vizsgálni azokat az állításokat, amelyek szerint az LTTE nem engedte, hogy a civilek elhagyják a háborús övezetet, és lényegében élő pajzsként használta fel őket a harcokban. A főbiztos hozzátette, hogy ugyancsak ellenőrizni kell azokat a jelentéseket, amelyek szerint a kormányerők nehézfegyverekkel lőtték a sűrűn lakott településeket.  
Ami az emberi jogi tanács mostani rendkívüli ülését illeti,  ENSZ-diplomaták szerint komoly nehézségekbe ütközhet egy olyan dokumentum megfogalmazása, amely elnyerheti a többség támogatását a 47 képviselőből álló testületben.
Az egyik szövegtervezet a Srí Lanka legfontosabb regionális szövetségeseinek számító Kína, India, Pakisztán és Szaúd-Arábia támogatását élvezi, és dicsérően szól a colombói kormány intézkedéseiről a tamil lázadók ellen folytatott harcok nyomán földönfutóvá vált 300 ezer ember megsegítésére.
Ezzel szemben Svájc mintegy 30 nyugati ország támogatásával azt javasolja, hogy az emberi jogi tanács ítélje el a "tamil tigrisek" által elkövetett jogsértéseket, egyúttal szólítsa fel a Srí Lanka-i kormányt, hogy vizsgálja ki a háború alatt esetlegesen elkövetett valamennyi jogsértést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!