Külföld

2009.05.14. 07:39

Nem szüntetik be a harcokat Srí-lankán

FMH - Srí Lankán a kormány csütörtökön ismételten elutasította a tamil felkelők elleni hadműveletek leállítását, annak ellenére, hogy néhány órával korábban erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szólította fel civilek ezreinek megmentése érdekében.

feol.hu

Lakszman Dzsapa Abejvardena tájékoztatási miniszter kijelentette:"Nem engedünk a nemzetközi nyomásnak, hogy leállítsuk a támadást" a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) ellen. 
A BT szerdán nagyon aggasztónak tartotta, hogy a szigetországban egyre súlyosabbá válik a humanitárius helyzet. Egyben felszólította a szembenálló feleket, hogy szavatolják a civilek biztonságát és tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogokkal kapcsolatos kötelezettségeiket.
    
A Srí Lanka-i tájékoztatási tárca vezetője szerint "ezzel náluk nincs gond". A Biztonsági Tanács első alkalommal foglalt állást hivatalosan a Srí Lanka északi részén kialakult súlyos helyzettel kapcsolatban. 
Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a  volt Ceylon - északkeleti részén akar létrehozni. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!