Külföld

2009.05.08. 15:23

Légitámadás és tüzérségi tűz a Szvat-völgyben - 160 tálib halt meg

FMH - A pakisztáni hadsereg alakulatai 160 tálibbal végeztek az utóbbi 24 óra folyamán, és nagyszabású támadásba lendültek át az ország északnyugati részén elterülő Szvat-völgyben - jelentette be pénteken a hadsereg szóvivője.

feol.hu

Sem saját veszteségről, sem a harcok esetleges civil áldozatairól nem közölt adatot. A Szvat-völgyi harcok elől menekülő lakosok beszámolói szerint a pakisztáni hadsereg olyan taktikára hagyatkozik Szvat-völgyi hadjáratában, amellyel egyszer már kudarcot vallott a tálibokkal szemben az ország északnyugati határterületén. E taktika lényege: az ellenség légitámadásokkal és tüzérségi tűzzel való "puhítása", de semmi közelharc. Ez a taktika számos civil áldozatot szed a városokban és a falvakban, menekülésre készteti a lakosságot, de nem tudja megtörni az ellenséget. Egyetlen eredménye az lehet, hogy szembefordítja a hadműveleti térség lakosságát a kormánnyal - idézett egy menekültet az amerikai AP hírügynökség.
    
Az elmúlt napokban hozzávetőleg 500 ezer ember menekült el a hadműveleti térségből, a múlt év augusztusa óta összesen egymillió. A harcok övezetében két tűz közé került lakosság képviselői felszólították a harcoló feleket, hogy szüntessék be a tüzet egy időre, amíg a térségben maradt polgári lakosok elmenekülhetnek.
A pakisztáni kormány az iszlamista fegyveresek és terroristák teljes megsemmisítését szabta a Szvat-völgyben harcoló erők feladatául -  közölte az előző napon Juszuf Raza Gilani miniszterelnök. Ezzel a bejelentéssel gyakorlatilag érvénytelenítette azt a február közepén aláírt békeegyezséget, amelyben az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista harcosok elfogadták a hatóságok tűzszüneti ajánlatát, s cserébe bevezethették az iszlám törvénykezést a Szvat-völgyben és hat másik környező körzetben. 
    
Az összesen mintegy félmilliós pakisztáni hadsereg százezer katonája állomásozik jelenleg az afgán határ térségében, ebből 15 ezer a Szvat-völgyben. Az Egyesült Államok milliárdokat adományozott Pakisztánnak hadserege fejlesztésére, és kiképzőket küldött az északnyugati határtérségben harcoló alakulatok átképzésére. Katonai szakértők szerint ugyanis nagy probléma, hogy a pakisztáni hadsereget több mint ötven éven át mindig az India elleni esetleges háborúkra készítették fel, nem pedig arra, hogy utcai harcokat vívjon felkelők ellen saját országa földjén. "Igyekeznek eltolni a hangsúlyokat, de még mindig Indiára irányul a legnagyobb figyelem" - idézte az AP Talat Maszúd nyugalmazott pakisztáni tábornokot, katonai szakértőt. 
    
A Szvat-völgyben harcoló tálib fegyveresek száma becslések szerint legfeljebb hétezer fő lehet. Fegyverzetük jobbára automata kézifegyverekből, különféle gránátokból és robbanóanyagokból áll.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!