Külföld

2009.04.27. 07:41

Srí-lanka: támadás a tamil lázadók ellen

FMH - A Srí Lanka-i hadsereg heves támadást indított hétfőn napfelkelte előtt az ázsiai szigetország északkeleti partvidékén bekerített tamil lázadók ellen - közölték orvosi forrásból a felkelők ellenőrzése alatt álló területről.

feol.hu

Udaja Nanajakkara dandártábornok, katonai szóvivő megerősítette, hogy a hadsereg előrenyomul, s harcok folynak.
    
A lázadók pártján álló TamilNet Web honlap tudósítása szerint a hadsereg Mullivaikal ellen indított összehangolt tüzérségi támadást, egy olyan falu ellen, amely a tűzszüneti övezetben fekszik, s ahol a harcok elől otthonukból elmenekült civilek húzták meg magukat.
    
John Holmes emberbaráti ügyekben illetékes ENSZ-főtitkárhelyettes hétfőn a Srí Lanka-i külügyminiszterrel tárgyalt Colombóban; mint mondta, aggasztó a harcok miatt csapdába esett civilek - a világszervezet becslése szerint 50 ezer ember - helyzete. A diplomata még hétfőn felkeresett egy menekülttábort az északkeleti országrészben, a háborús övezet határán.
    
Előreláthatólag szerdán Srí Lankára érkezik Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország egy-egy magas beosztású kormányzati tisztségviselője, hogy megpróbáljon közvetíteni a lázadók és a kormány között.
    
A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei lázadószervezet vasárnap egyoldalú tűzszünetet hirdetett, ezt azonban a Srí Lanka-i kormány elutasította, és feltétel nélküli megadásra szólította föl a felkelőket.
    
A lázadók azzal vádolják a hadsereget, hogy az nincs tekintettel a védtelen civilekre, válogatás nélkül löveti azt a nagyjából nyolc kilométer hosszú, keskeny tengerparti földsávot, ahová a felkelők visszaszorultak. A katonaság szerint viszont a lázadók emberi pajzsnak használják a civileket.
 (MTI)
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!