Külföld

2009.04.24. 07:35

Észak-Korea: bojkottálják a nemzetközi tárgyalásokat

Phenjan - Észak-Korea megerősítette: nem kíván a továbbiakban részt venni a nukleáris programjáról folyó hatoldalú pekingi tárgyalásokon.

feol.hu

A phenjani külügyminisztérium pénteki közleménye egy nappal azután jelent meg, hogy Észak-Koreában kezdett tárgyalásokat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
A kommüniké szerint, amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség tett közzé, Lavrov észak-koreai kollégájával, Pak Ui Csunnal folytatott megbeszélésén "tudomásul vette" a phenjani döntést, továbbá megerősítette: Moszkva ellenzi az Észak-Korea elleni új ENSZ-szankciókat, mert elismerni minden ország jogát arra, hogy műholdat bocsásson fel az űrbe.
Az észak-koreai közleménynek ellentmond, hogy Oroszország támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt a határozatát, amely elítélte az április 5-én nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott kísérletet.
A tervek szerint az orosz külügyminiszternek találkoznia kellett volna csütörtökön Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel, erről azonban a közlemény nem tett említést.
Közben pénteken a japán média külügyi illetékesekre hivatkozva arról számolt be, hogy Taro Aszo japán kormányfő és Barack Obama amerikai elnök telefonbeszélgetésük során megállapodtak abban: közös erőfeszítéseket tesznek a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország és Kína részvételével folyó, jelenleg holtponton lévő tárgyalások mielőbbi újraindítása érdekében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!