Külföld

2009.04.27. 05:06

Bolíviai rajtaütés: hamarosan hazahozhatják Magyarosi holttestét

FMH - Átadta a Magyarosi Árpád holttestének elszállításához szükséges személyi okmányokat és engedélyt a magyar nagykövet vasárnap Santa Cruz városban, így néhány napon belül Budapestre érkezhet a holttest, amennyiben az anyagi fedezet biztosított lesz.

feol.hu

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete, aki a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik a Bolíviában lelőtt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről, vasárnap a román külügyminisztérium tanácsosával együtt utazott La Pazból az onnan 900 kilométerre keletre fekvő Santa Cruz városba.
    
A nagykövet az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatban elmondta, hogy a magyar és a román kormány képviseletében átadták a holttest elszállításhoz szükséges iratokat. Hozzáfűzte, hogy a bolíviai fővárosban kapott egy levelet az ügyben eljáró Marcelo Sosa ügyésztől, aki minden érintett hatóságtól együttműködést kért a mielőbbi elszállításhoz.
    
A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
    
Rózsa Flores Eduardót szülővárosában, Santa Cruzban április 17-én temette el a családja. Eduardo húga, Rózsa Flores Silvia családjával együtt Santa Cruzban él már több éve. Józsa Mátyás vasárnap személyesen találkozott is vele.
    
Magyarosi Árpád földi maradványait Santa Cruzban a San Juan de Dios nevű kórház halottasházában őrzik. Józsa Mátyás elmondta, hogy amennyiben a holttest elszállításának lebonyolításával megbízott ügyvédnek sikerül hétfőn megállapodnia a magyar céggel, akkor két-három napon belül el is intézhetik az ügyet. Gondot okoz azonban, hogy a költségek - a holttest tárolása, az iratok beszerzése, az ügyvédi díjazás és a szállítás - fedezéséhez szükséges összeg még nem áll rendelkezésre.
    
A nagykövet még az elutazása előtt, La Pazban adott nyilatkozatában figyelmeztetett arra, hogy a hazaszállíttatás anyagi fedezetének előteremtéséről az érintetteknek mielőbb megállapodásra kéne jutniuk, mert enélkül elhúzódhat az ügy. "A szülők vállalták, hogy a költségeket fedezik, de nekik nincs meg a pénzük. Itt bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt, amely gyűjtést rendez, de nem tudom, hogy az hogy áll. Információim szerint a magyar kormány nem vállalja az anyagi fedezetet, és a román kormány sem" - mondta.
    
Juan Carlos Becerra, a Románia perui konzulátusa által fogadott ügyvéd múlt héten csütörtökön megerősítette, hogy Budapestre szállítják az erdélyi Magyarosi Árpád földi maradványait, mihelyst lezárulnak a jogi formaságok.
 (MTI)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!