Helybe viszik az ismereteket

2019.03.06. 15:30

Vidéki vállalkozások beindításán dolgozik a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület

A MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület az öt Fejér megyei ún. leader akciócsoport egyike. Tíz település tartozik hozzájuk. Két város, Enying és Polgárdi, valamint nyolc község, Kisláng, Mátyásdomb, Dég, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég, Lepsény, Mezőszentgyörgy.

Majer Tamás

Helybe viszi az ismereteket a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felsorolt települések összlakossága mintegy 30 ezer fő. A fentebb írt leader kifejezés itt az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának „szótárából való”. Az egyesület legutóbbi, hétfői tájékoztató napját Mezőszentgyörgyön tartották. Azért is váltogatják a helyszíneket, hogy minél több embert elérjenek; helybe viszik az ismereteket. Ezúttal egy, a vállalkozóvá válást segítő uniós pályázat volt a fórum fő témája.

– Jelenleg még kettő célterületünk van megnyitva, vagyis a turisztikai tevékenységek ösztönzésére és hagyományőrző rendezvények támogatására lehet most nálunk pályázni – tudtuk meg Tóth Balázstól, a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület irodavezetőjétől, a fórum egyik szervezőjétől.

Mezőszentgyörgyön a korábbiakban a MEZŐFÖLD egyesület közreműködésével újult meg a református, illetve a katolikus templom, s több vállalkozás és nonprofit szervezet is kapott támogatást. Utóbbiak között van a helyi néptánccsoport és a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör is.

Helybe viszi az ismereteket a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fórumon Berta József polgármester szívélyes köszöntése után Pálinkás Anett, a Széchenyi Programiroda tanácsadója mutatta be a várhatóan május elején megnyíló, fiatalok vállalkozóvá válását segítő program céljait. A pályázati projektben álláskeresők vehetnek csak részt. Viszont ennek nem kell tartósnak lenni, elég akár egy nappal a toborzás előtt álláskereső státuszba lépni. Képzésre és vissza nem térítendő pénzügyi támogatásra is számíthatnak a nyertes jelentkezők. 18 és 30 éves közöttiek, illetve 30 év fölöttiek számára írják majd ki a pályázatokat. Már a toborzás során képben kell lenniük a jelentkezőknek abban, milyen profilú mikro-, vagy egyéni vállalkozást indítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában