Technológia és az ember

2019.03.17. 11:30

Veszélyesebbek a drónok, mint az autók?

A huszonegyedik század egyik legnépszerűbb találmánya minden kétséget kizáróan a drón. Számos előnyük mellett azonban rossz kezekben akár súlyos problémákat is okozhatnak. Valóban ennyire nagy gondot jelentenek?

Elekes Gergő

A drónok mögött mindig van egy ember, aki irányítja őket!

Fotó: Pixabay.com

Nemrégiben hatalmas port kavart a londoni Gatwick repülőtéren történt incidens, mely során drónokkal bénították meg a légiforgalmat. Hasonló drasztikus esetről hazánk területén ugyan nem tudunk, ám az eset felvet egy nagyon fontos kérdést: valóban félnünk kellene ezektől a távirányítású eszközöktől? A zichyújfalui Pál Károllyal, a Drónpilóták Országos Egyesületének elnökével beszélgettünk a témában.

- Mostanában egyre több hírt hallani drónokkal elkövetett szabálysértésekről. Valóban ekkora veszélyt jelentenek?

A drónok önmagukban nem veszélyesek. Nagyjából az autókhoz tudnám hasonlítani őket. Egy közlekedési baleset során sosem az eszköz vét, hanem a mögötte álló ember, nagyon sokszor pedig félinformációk és megalapozatlan állítások alapján alakul ki a közvélemény.

Év elején például megjelent a sajtóban, hogy megkétszereződött a légtérsértések száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér körzetében. Ez önmagában nagyon is ijesztő, de ha kicsit jobban utánajárunk, rájövünk, hogy ez 7-ről 13-ra való emelkedést jelent, miközben több tízezer drónrepülésről beszélhetünk évente. Ebben a megvilágításban mindjárt sokkal jobb az átlag, mint a közúti közlekedésben, drónok okozta balesetről szinte nem is tudunk beszámolni. Mindeközben persze meg kell jegyeznem, hogy ez a 13 eset pontosan 13-mal több, mint aminek lennie kellene, mégis kicsit túlzásnak érzem, hogy ezek miatt rögtön veszélyesnek tituláljuk a drónokat.

Egy másik példa, szintén a sajtóból kiemelve, a szarvasokat üldöző drónosok rémképe. Egy természetfotós vagy videós nem azért teszi amit tesz, hogy kárt okozzon a természetben. Nem üldözi az állatokat, mindössze csak szeretné lencsevégre kapni őket természetes környezetükben. Az, hogy megzavarják őket, teljesen összeegyeztethetetlen a drónosok tevékenységével.

A kérdésre válaszolva tehát, valóban veszélyesek a drónok? A válaszom az, hogy az azokat irányító emberek lehetnek veszélyesek, ahogy egy gondatlan sofőr is az lehet, de nem ez a gyakorlat.

A drónok mögött mindig van egy ember, aki irányítja őket!
Fotó: Pixabay.com

- Fordítsuk meg a kérdést. Milyen veszélyek leselkednek a drónpilótákra, illetve magukra a drónokra?

Ez egy nagyon összetett kérdés. A pilóta rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van, amikor a gépe repül. Az érzékeinek jó része a tevékenységre koncentrálódik, és nagyon kevés figyelem jut a közvetlen környezetére. Repülés közben nem szerencsés zavarni a kezelő személyt, illetve vitatkozni vele arról, hogy mit és miért csinál. Fontos megemlíteni, hogy a jogszerűség bizonyítását csak hatósági személy kérheti, magánszemély nem jogosult erre. Minden drónos ember, lehet velük beszélni, esetleg érdeklődni, mi az, amit éppen csinál, és ha valakit ez a tevékenység zavar, megkérheti annak abbahagyására. Persze itt is érvényesül az amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten-elve.

A drónok megjelenése az alacsony légtérben nagyon újszerű még manapság is, bizonyos körülmények között tapasztaltunk olyat, hogy pont a sportrepülőgépek pilótái hagyták figyelmen kívül az ideiglenes légteret. Ez sokszor bosszantó, de minden esetben a drónpilóta kénytelen engedni, hiszen nem veszélyeztethet mást a repülésével.

Pál Károly szerint a felelős drónfelhasználás mindennél fontosabb
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A fejlődéssel együtt járnak az új technológiák. Egyre inkább terjednek a drónok, és sokszor nem is csak hobbi célból repülnek, hanem munkákat végeznek velük, legtöbb esetben olyanokat, melyekre egyáltalán nem vagy csak nehezen használható más eszköz.

Fontosnak tartom a közvélemény hozzáállását megváltoztatni abban, hogy ez a technológia, amellett, hogy környezetbarát, biztonságos, és az egész társadalom javát szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában