Megoldási javaslattal együtt vezetik át a problémákat a hídon

2018.10.03. 11:30

Tanévnyitót tartott a Pedagógusok Szakszervezete a József Attila Kollégiumban

A pedagógusok bérének differenciálási lehetőségeiről, a többlettanítás kifizetéséről és a nyugdíjazás utáni életpálya nehézségeiről is szó esett a Pedagógusok Szakszervezetének tanévnyitó rendezvényén a József Attila Kollégiumban. Az eseményre a nyáron megválasztott új szakszervezeti elnök érkezett.

S. Töttő Rita

Július elsejétől új vezetőkkel működik a Pedagógus Szakszervezet, melynek megválasztott elnöke, Szabó Zsuzsa Fejér megyei kollégáinak tartott tájékoztatót tanévnyitó értekezletén. – Célkitűzésünk, hogy tárgyalóasztal mellett érjünk el eredményeket azokban a kérdésekben, amelyeket a küldöttek megfogalmaztak. Ezekből a felvetésekből készítettünk egy problémalistát, amelyet nem rég átadtunk Bódis József oktatásért felelős államtitkárnak, és kezdeményeztünk tárgyalásokat ezeknek a megoldására – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki az új tisztségviselőkkel együtt a nyár folyamán valamennyi minisztériummal és szakmai intézménnyel felvette a kapcsolatot.

- Szeretnénk megértetni a politikával, hogy a szakszervezet nem ellenség, hanem arra van kitalálva, hogy az oktatás-nevelés folyamatában megjelenő problémákat közvetítsük az illetékeseknek – Szabó Zsuzsanna megfogalmazása szerint a cél, hogy országos szinten egyfajta partnerségben gondolkodva valósítsák meg a problémák kezelését. – Ha leszedegetjük a politikát azokról a bajokról, amelyek a mi jelzőrendszerünkön keresztül érkeznek hozzánk, akkor gyakorlatilag a szakszervezet alkalmas lesz arra, hogy mint egy hídon, átvezesse őket, úgy, hogy már nincs mögöttük arc, név, intézmény, település. Ezeket a rendszerszintű problémákat, amelyek feszítik a kollégákat, s nehezítik a mindennapi életüket, jó szándékú megoldási javaslatokkal együtt sokkal könnyebb a döntéshozók elé, a tárgyalóasztal mellé vinni.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A tanévnyitón elhangzó kérdések alapján a feszítő problémák közül a bérek kérdése volt az elsődleges. – Az életpályához kötődően 2013-ban a bérek is emelkedtek, melyekhez nyilván plusz feladatok is társultak. Ez a béremelkedés fokozatos volt, valamint utólagosan született egy döntés, mely szerint nem kapja meg mindenki a béremelést, hanem differenciálásra lehet fordítani. Ezzel a szakszervezet nem ért egyet. S noha nem kötelező alkalmazni a differenciálást, a mi elvünk az, hogy mindeninek egyformán meg kell kapnia a béremelést.

Erre vonatkozóan merült fel az egyik első kérdés is a tanévnyitón – a felszólaló pedagógus szerint ez a téma nem egyértelmű a tanárok körében és kérdés, hogy az iskolák igazgatóinak a fizetés mely elemeiből van lehetőségük a differenciálásra. Török Szabolcs, fehérvári tankerületi igazgató válaszolt a kérdésre és elmondta: a tavaly beállított illetmény feletti pótlékok differenciált kiutalásáról dönthetnek az igazgatók, ám – tette hozzá a tankerületi vezető -, erre egyébként meglehetősen kevés intézményben van példa, az iskolák több mint kilencven százalékában nem élnek a lehetőséggel. A pedagógusok részéről felvetődött továbbá a többlettanítással járó plusz költségek kifizetésének kérdése is. Török Szabolcs felhívta a pedagógusok és az intézményvezetők figyelmét, hogy a többlettanítással járó plusz munkát a tankerület kifizeti.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke kiemelte még a pedagógusok nyugdíjazás utáni életpályájában felmerülő nehézségeket is. – Ha maradnak a kollégák az oktatásban, le kell mondaniuk a nyugdíjukról. Csak akkor kapják azt meg, ha nem a közszférában helyezkednek el, hanem mondjuk elmennek egy üzletbe eladónak. Véleményünk szerint azonban járna nekik a nyugdíj abban az esetben is, ha szeretnék folytatni a tanítást – fogalmazta meg álláspontját Szabó Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában