Küzdenünk kell az értékeinkért

2019.08.15. 07:00

Ünnepi szentmisén újították meg a szent király 981 éves értékválasztását

Szerdán tartotta Fogadalmi Ünnepét a Székesfehérvári Egyházmegye, amelyen annak főpásztora évről évre a Szent István-i felajánlást újítja meg.

Sági Zoltán

Idén 981 éves Szent István király fölajánlása, amellyel élete végén az országot, örökösök híján, a Boldogasszony oltalmába ajánlotta. Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, a szent király sorsfordító értékválasztására emlékezve tartotta hagyományos Fogadalmi Ünnepét a Székesfehérvári Egyházmegye, amelyen körmenetben vitték át az első magyar Szent Család ereklyéit a Szent Imre-templomba. A megjelentek között, a hazai egyházi és a világi elöljáróságok képviselői mellett külföldi vendégek is voltak. Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Röviddel 17 óra után megszólaltak a Szent Imre-templom harangjai a Belvárosban, aztán a Püspöki Palota sarkig tárt, virágdíszes kapujával szemben várakozó Székesfehérvár Helyőrségzenekar egyszerre belekezdett a Boldogasszony Anyánk ősi dallamába, a processzió pedig, a magyar Szent Család (Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre) ereklyéit közrefogva megindult a palotából a templom felé.

Szent István unokáiként felelősek vagyunk a ránk bízottakért – Spányi Antal
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Ahol kevéssel negyed hat után vette kezdetét a 18 órai szentmiséig tartó közös elmélkedés, amelyen Spányi Antal megyés püspök négy rövid elmélkedését osztotta meg a hallgatósággal. A rövid beszédek között fölváltva régi egyházi énekművek és fuvolakettősök hangzottak el.

– Szent István értékek mellett döntött, és ezeket az értékeket bízta ránk – fogalmazott a főpásztor elmélkedéseinek során, kifejtve: ezek az értékek ezeréves történelmünk meghatározó ajándékai, amelyek ránk bízattak és amelyekért felelősek vagyunk.

Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, a szent király sorsfordító értékválasztására emlékezve tartotta hagyományos Fogadalmi Ünnepét a Székesfehérvári Egyházmegye, amelyen körmenetben vitték át az első magyar Szent Család ereklyéit a Szent Imre-templomba.
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A 18 órakor megkezdődött ünnepi szentmise elején kerített sort Spányi Antal a megjelentek köszöntésére, akik között kiemelten üdvözölte Franz Josef Kaspart, az egykori limburgi püspöki helytartót, továbbá a megjelent megyei, járási és városi vezetőket, az országgyűlési és az önkormányzati képviselőket, valamint a honvédség, rendőrség és katasztrófavédelem magas rangú képviselőit.

Később, a zsúfolásig telt templom előtt elmondott homíliájában Spányi Antal egy gondolatkísérlet erejéig fölvázolta, a Szent István-i értékválasztás nélküli milyen egyéb sors várhatott volna a magyarságra. – Biztosan lettek volna – jelentette ki –, akik ezt a népet megpróbálták volna anélkül vezetni, hogy szuverenitását megőrizzék. Föladták volna értékeit, és némi koncért beolvasztották volna valamely másik népbe, valamely más nemzet kis tartományává téve az országot.

A múlt a jövő kezében: Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Szent István király 981 esztendővel ezelőtt tett felajánlásának ünnepélyes megerősítésére a szentmise végén, 19 óra 4 perckor került sor.

NAGYBOLDOGASSZONY

A katolikus egyház világszerte augusztus 15-én ünnepli legfontosabb Mária-ünnepét, Nagyboldogasszony napját, vagyis azt, hogy az Istenszülő Szűz élete végén teljes testi valójában és közvetlenül a mennyországba vétetett föl. Az egyháztörténészek szerint Jeruzsálemben az 5. században már biztosan megemlékeztek a Boldogságos Szűz égi születésnapjáról, a 6. század folyamán pedig egész Keleten elterjedt az ünnep. Dogmává azonban csak XII. Piusz pápa tette, amikor 1950. november 1-jén hittételként hirdette ki: a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”. Az ünnepet számunkra megkétszerezi annak magyar vonatkozása: a hagyomány szerint e napon, 1038. augusztus 15-én ajánlotta az országot István király a Boldogasszony oltalmába. A „Boldogasszony” név pedig rögtön a másik hungarikum, amelynek eredete vitatott, de újabban egyre többen a Szent Szűz latin megnevezéseinek magyarításaként tekintenek rá. A magyarok e napon megemlékeznek még István király halálának napjáról is, előretekintve pedig augusztus 20-áról, amely napon 1083-ban a királyt szentté avatták. A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományosan az országfelajánlás napjának előestéjén tartja fogadalmi ünnepét, így – dátum szerint 14-én és 15-én – külön szentmisékben megemlékezve az egyazon naphoz kapcsolódó két ünnepről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában