Döntés a fontos ügyekben

2019.07.13. 07:00

Rendkívüli közgyűlés: munkásszálló a Bébic utcában, (szenny)vízkérdés és kerékpáros bővítés

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a város első embere, Cser-Palkovics András polgármester, többek között azért, hogy soron kívüli közbeszerzési ügyekről döntés szülessen.

Szanyi-Nagy Judit

A vasútállomáson már bővült a kerékpártartók száma – ez a terv a strand környékén is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A péntek reggeli alkalmon a közelmúltban elhunyt Égi Tamás alpolgármesterről is megemlékeztek a jelenlévők – ennek keretében Székesfehérvár polgármestere Orbán Viktor levelét is felolvasta, amelyben a miniszterelnök megköszönte a néhai polgármester közel 20 évnyi áldozatos munkáját.

Elhangzott: az általános választások közelsége miatt időközi választást már nem írhatnak ki, így új, gazdasági feladatokat végző alpolgármestert nem választanak. Ezeket a feladatokat maga a városvezető látja majd el a munkatársak, szakértők segítségével, s ugyanígy az 1. számú választókörzet lakosai is bizalommal fordulhatnak az önkormányzathoz. Cser-Palkovics András általános helyettesítésével Róth Péter alpolgármestert bízta meg.

„Panelkocsma”, MOL Aréna Sóstó

A közbiztonsági kérdésekhez kapcsolódva Farkas László önkormányzati képviselő kiemelte: a palotavárosi – különösen a Sütő utcai – dohányboltok előtt problémát jelent, hogy a vevők jobbára „panelkocsmaként” használják a boltokat, vagyis délután négy órától hosszú órákon át tíz–tizenöt fő áll az üzletnél, italozik és hangoskodik. A megoldásban a szakemberek segítségét kéri.

Ugyancsak ő vetette fel témaként a MOL Aréna Sóstó vízminőségét és a városi strand környéki kerékpár­tárolás problémáját is. Cser-Palkovics András válaszul elmondta: a tiszti főorvos tájékoztatása alapján a vezetékes víz továbbra is ivóvíznek minősül – azon pedig folyamatosan dolgoznak, hogy annak minősége ne legyen kifogásolható. Mindez azt jelenti, hogy a stadion üzemképes, a rendeltetésszerű használatra alkalmas, vagyis a mérkőzéseket meg lehet tartani – a döntés a klubon múlik. Ami pedig a kerékpártámaszokat illeti, igyekeznek helyet találni a bővítéshez, örömmel látják, hogy a strand kihasználtsága egyre magasabb, ennek is köszönhető a megnövekedett igény.

A vasútállomáson már bővült a kerékpártartók száma – ez a terv a strand környékén is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szennyvíziszap, munkásszálló

A közgyűlés a Helyi Építési Szabályzatról (HÉSZ) szóló önkormányzati rendeletet elfogadta. Többkörös egyeztetéseket követően, a szakhatóságok bevonásával egyértelmű döntés született: az önkormányzat nem járult hozzá a Raktár utcai bővítéshez, azaz a szennyvíziszap elhelyezésére vonatkozó terület nem nőhet. Emellett a Feketehegy-Szárazréten található Bébic utcában nem épül munkásszálló – az ingatlan üzemeltetőjével történt sikeres egyeztetésnek köszönhetően. Ehelyett az ingatlan tíz szobáját az önkormányzat bérli egy kétéves határozott idejű jogviszony keretében, ezekben a helyiségekben óvodapedagógusoknak és a városi intézményekben dolgozó szakembereknek nyújtanának átmeneti szálláslehetőséget, de a tulajdonos a fiatal sportolók hasonszőrű támogatását is szorgalmazta.

Védőoltások

Végül Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő kezdeményezésére a védő­oltásokról is szó esett: arról, hogy a városvezetés vizsgálja meg, az önkormányzat hol tud további támogatást biztosítani a védőoltások tekintetében. Östör Annamária önkormányzati képviselő hozzátette: a bárányhimlő elleni oltás az állam támogatásával októbertől kötelező és ingyenes lesz; a HPV elleni oltást pedig Székesfehérváron a lányok esetében az állam, a fiúk esetében az önkormányzat támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában