Csak Fehérváron két és fél ezer köbméter szemét

2018.09.11. 07:00

Egész évben a köztisztaságért dolgoznak, de van, amiért az ingatlan tulajdonosa felel

Az egyik település szókimondó polgármesterének sztoriját többen is felemlegetik. Történt egyszer, hogy betelefonált a községházára egy illető, és az önkormányzat kötelességteljesítését kérte számon. A buszmegállónál három szál gaz éktelenkedik! – kelt ki magából. A falu első embere imígy reagálta le a „skandalumot”: Húzd ki, a kutyafáját…!

V. Varga József, Majer Tamás

Keddtől különösen fontos az óvatosság a Gyümölcs utcában, ahol a platánokat metszik

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Igen, még ha pár mozdulattal meg is szüntethetnék a bosszúságot, akkor is mindig másra várunk. Pedig a köztisztaság értünk van.

Székesfehérvár

Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlésének, a közterületek tisztántartásáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló hatályos rendeletének értelmében a köztisztasági feladatok ellátásához mindenki köteles hozzájárulni – fejtette ki a Hírlapnak Bozai István, a városgondnokság ügyvezető igazgatója.

Az ingatlanhasználó köteles az ingatlan előtti járdát, járda hiányában az ingatlan előtti egy méter széles területsávot, valamint a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területét gondozni, tisztán tartani, hulladék- és gyommentesíteni. Téli feladat a burkolt területek síkosságmentesítése, valamint a hóeltakarítás. A csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása érdekében az ingatlan előtti nyílt árkot és annak műtárgyait tisztán kell tartani.

Székesfehérvár Városgondnokságának feladata a közterületek tisztán tartása, a közparkok ápolása és gyommentesítése, a burkolt területek és a szabadvezetésű járdák síkosságmentesítése, valamint a hó eltakarítása. A város területén három csoport végzi a kaszálást héthetes fordulókkal ütemezve. Ez az idei évben a mai napig hét kaszálási kört jelentett. A fűnyírás mellett folyamatos feladat a sövénynyírás, a fiatal telepítésű díszfák és díszcserjék öntözése és tányérozása, a virágágyak ápolási munkái, a fasorfenntartás és a hozzá kapcsolódó nyesedékkezelés, illetve a murvafelületek gyomirtása. Az ősz folyamán megkezdődik a lombhullás, és a lombgyűjtés az időjárás függvényében előreláthatólag januárig kitart. November közepétől fa- és cserjetelepítések zajlanak a városban, decembertől megkezdődnek a metszési feladatok.

Keddtől különösen fontos az óvatosság a Gyümölcs utcában, ahol a platánokat metszik
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokság köztisztasági csoportja a történelmi Belváros takarítását hétfőtől vasárnapig 7 és 17 óra között folyamatosan végzi. A parkok, lakótelepek takarítására heti egyszer, a sűrűbben lakott lakótelepek takarítására heti kétszer kerül sor, a kiemelt parkokat (például a Petőfi park) napi szinten takarítják. Fontos feladat az 1300 közterületi szemetes és a 220 kutyaürülék gyűjtő ürítése. A múlt évben a közterületről begyűjtött kommunális hulladék mennyisége 2576 köbméter volt. Állandó probléma az illegálisan lerakott hulladék elszállítása.

A VÁROS 132 TULAJDONOSNAK SEGÍT

Székesfehérváron az idősek, betegek, egyedülállók két módon kérhetik, hogy a szociális kaszálást a település önkormányzata, illetve a városgondnokság végezze el helyettük. Egyrészt az adott körzet önkormányzati képviselőjének jelezve igényüket, más

részt pedig a városgondnokság Szent Vendel utcai központjában, vagy a Berényi úti üzemeltetési csoportnál bejelentve kérésüket. Amint megtudtuk, a megyeszékhelyen jelenleg 132 tulajdonos portáján végzi e munkát a városgondnokság.

Sárszentmihály

Sárszentmihályon a telkek, ingatlanok tisztántartására, kaszálására a magasabb szintű jogszabályokban meghatározott szabályokat alkalmazzák – mondta el lapunknak Kalmár Tibor polgármester. A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló rendelet „Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása” cím alatt a következő rendelkezéseket tartalmazza:

A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. Egyebekben pedig a közterületek tisztántartásáról az önkormányzat gondoskodik közfoglalkoztatott dolgozói útján.

Az ingatlanunk előtti zöldsávot nem csak nyírnunk kell, hanem a szeméttől is meg kell tisztítanunk. De vajon ki dobálja el állandóan a csikket?
Fotó: shutterstock

Sárbogárd

Sárbogárdon a telkek, ingatlanok tisztántartására, kaszálására ugyancsak a magasabb szintű szabályokat alkalmazzák – tudtuk meg Sükösd Tamás polgármestertől. A városüzemeltetés feladatait a településen az adonyi székhelyű Dészolg Kft. végzi. Feladatai közé tartozik a településtisztasági tevékenység (a konténeres hulladékszállítás, a szelektív hulladékgyűjtés), az építési munka és a szolgáltatás. A szerződés alapján évente hat alkalommal kaszálják a közterületeket. A legalább hat alkalom persze a tulajdonosokra is vonatkozik (vonatkozna). A közterületek tisztántartásából Bogárdon egyébként a közfoglalkoztatottak is kiveszik a részüket. Ahogy végeznek egy „teljes körrel”, már kezdhetik is elölről az egészet. A saját portánk tisztántartása alapvető kötelességünk – tette hozzá az elöljáró.

Csór

Csóron minden lakó köteles a háza, portája előtti területről gondoskodni, nemcsak a járdáig, hanem az úttestig. A fű nyírása, kaszálása, de esetlegesen a szemét összeszedése is benne van a listában. Ha valakinek az otthona előtt árok vagy áteresz húzódik, úgy kicsit több dolga van, ezek kitakarítása, átfolyóvá tétele is kötelessége. Csete Krisztián polgármesterrel beszélgettünk a kérdésről, szavaiból egyébként kiviláglik, hogy mindez nem okoz gondot a faluban. Azt is megtudtuk, hogy az idősek, esetleg betegeskedők helyett az ő családtagjaik fognak szerszámot, s végzik el a munkát. Volt már rá példa, hogy valaki segítséget kért az önkormányzattól, végezzék el helyette a háza előtti gazolást, ekkor a falu vezetése intézkedett. Nagyon egyedi az ilyen. A közterületek tisztaságáról jobbára a falu közfoglalkoztatott munkatársai gondoskodnak, rendre körbejárják a település kiemelten igénybe vett részeit. Minden tavasszal összejön a falu apraja-nagyja, ilyenkor tartják ugyanis a közösségi szemétgyűjtő akciót.

VÉDETT PLATÁNOK

A Városgondnokság szakemberei ma reggel kezdik a Gyümölcs utcai platánfák állagmegóvási munkáinak második ütemét. A platánsort még 1992-ben nyilvánították védett természeti értékké. A letörő ágak, lehulló nagy mennyiségű falevél, a varjú-kolónia ürüléke miatt is érkeznek folyamatosan lakossági bejelentések. A Városgondnokság egy speciális állapotfelmérést készíttetett, amely faegyedenként tett javaslatot a beavatkozások mértékére – ezeket végzik el a szakemberek. A munkálatok befejezéséig a Martinovics utca és a Pirosalma utca forgalmi iránya megfordul. A Gyümölcs utcát a Horvát I. utca irányából a Martinovics utcán keresztül lehet majd elhagyni a Deák F. utca felé, a Pirosalma utca a Deák Ferenc utca felől lesz egyirányú, és a Budai út felé a Gyümölcs utcán át lehet majd elhagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában