A kupola felújításának kezdetén nem várt akadályokba ütköztek

2019.01.09. 07:00

A szilasi ég felé tekintenek – A templom energetikai szempontból újul meg

A 64-es főút mezőszilasi szakaszán közlekedők biztosan észrevették már, hogy a református templom a hideg időhöz alkalmazkodva új ruhát öltött.

Szanyi-Nagy Judit

Félbevágott templom: kívül nagy része szépen megújul, ám a kupola megmentéséhez kifejezetten nagy összefogás kell

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A változások már az előző év novemberében is láthatók voltak, az épületet kívülről méretes ‒ és méteres ‒ állvány vette körbe.

‒ Nagy örömünkre egy több mint 53 millió forintos pályázati támogatást nyertünk el. Ez a templom külsejének felújítását fedezi, valamint kis részben belül „igazítási” munkák, javítás, meszelés elvégzését. A templomot energetikai szempontból újítják fel, ami azt jelenti, hogy a szakemberek még az ablakokat is kiveszik ‒ részletezte megkeresésünkre a felújítás mibenlétét Nagy Judit lelkész. A munkálatok pedig olyan jól haladtak ‒ és hála a bicskei vállalkozónak, haladnak is ‒, hogy a pályázat befejezéseként kitűzött júniusi határidőt, úgy tűnik, tartani is tudják a templom megújítói. Részint ezért is gondolta úgy a gyülekezet presbitériuma, hogy a helyben rendelkezésre álló összegből megnézetik és helyrehozzák a református templom kupoláját is.

‒ Ahogyan kellett, megrendeltük a bádogost, aki neki is látott a munkának. Ám amikor a szakember a tető negyedét megbontotta, kiderült, hogy a bádog alatti faszerkezet annyira elkorhadt, hogy egyszerűen nem lehet mihez rögzíteni a lemeztakarót. Ez valamelyest felülírta az elképzeléseinket, hiszen az újonnan megismert problémák fényében az ár feljebb kúszott. A kupolaszerkezet jelenleg gyakorlatilag két pilléren áll, a gerendák teljesen tönkrementek, egy nagyobb szélvihar könnyen hatalmas károkat okozhat. A gyülekezet négymillió forintos „megtakarítása” kevés a helyreállításhoz ‒ számolt be a fejleményekről a lelkész.

Félbevágott templom: kívül nagy része szépen megújul, ám a kupola megmentéséhez kifejezetten nagy összefogás kell
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

 

Most a kupola negyede nyitott, így a templomnak a napokban megtapasztalt időjárás sem tesz jót ‒ hiába fedték le fóliával annak érdekében, hogy a hó ne okozzon nagy(obb) kárt. Egyfajta megoldásként a községen belül, valamint az elszármazottakat is megszólítva adakozást hirdettek Nagy Judit vezetésével.

‒ Hat szakembert, köztük bádogosokat és ácsokat is megkérdeztünk a lehetőségekről. A mesterek véleménye szerint a felújításhoz ‒ legelőbb márciusban ‒ le kellene emelni a faszerkezetet, arra pedig rátenni egy rézlemezt. Az eddigi kalkulációk alapján így több mint 16 millió forintra lenne szükségünk a kupola felújításához. Szerencsére ‒ hozzánk hasonlóan ‒ sokan fontosnak érzik ezt a munkát, hiszen példátlan értékű összefogást, adakozást tapasztalunk. Tudjuk, hogy ennek a kis falunak a lakói egyedül nem tudnák megteremteni ezt a hatalmas összeget, így a helyi magánszemélyeken, vállalkozókon kívül az önkormányzat, valamint az egyházmegye és az egyházkerület is segített már nekünk. Ki adományként, ki hitellel ‒ mesélte örömmel a lelkipásztor.

Ősszel könnyebb dolguk volt a munkásoknak, most már a hó sem segít
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Hozzátette: az adakozás még nem ért véget, a Petőfi utca 62. szám alatt található Református Egyházközség számlaszámára (1174609820028297) utalva továbbra is megköszönik a támogatást. A legkisebb segítségnek is örülnek; mindez abból is jól látszik, hogy ha elkészül a kupola, a tervek szerint abban időkapszulát helyeznek el. Ebben pedig nemcsak a jövő nemzedékének küldenek üzenetet, de benne az adakozók teljes névsorát is feltüntetik.

Ám addig is a gyülekezeti házban tartják meg istentiszteleti alkalmaikat, és előretekintenek: már a Kerékgyártó István orgonakészítő által megalkotott hangszer felújítására is benyújtottak egy pályázatot. Zárásképp az Igaron is szolgálatot teljesítő Nagy Judit boldogan jegyezte meg: az ottani műemléki templom felújítására is sikerrel pályáztak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában