A magyar katonák megállták a helyüket

2018.05.29. 19:56

A békefenntartók előtt tisztelegtek Pákozdon

A békefenntartók napja alkalmából ünnepséget tartottak a pákozdi Katonai Emlékparkban.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az emléknap célja, hogy tisztelegjen mindazok előtt, akik az Egyesült Nemzetek békefenntartó műveleteiben szolgáltak, vagy szolgálnak, és mindazok emlékére, akik életüket adták a béke ügyéért. Az emléknapot 2003-ban ünnepelték meg először.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az első ENSZ békefenntartó misszió 1948-ben alakult, hazánk 1988 óta vesz részt a missziókban. Jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít ilyen szolgálatot. Az elmúlt 70 évben több mint 3000 hivatásos és civil áldozata volt a misszióknak.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rájuk is emlékeztek a kedd délutáni ünnepségen, amelyen részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd vezérkar főnöke, Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, a társ fegyveres testületek képviselői, az osztrák, szlovák és magyar békefenntartó testületek vezetői, és a békefenntartás során elhunyt katonák hozzátartozói.

Korom Ferenc altábornagy ünnepi beszédében elmondta, jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot nemzetközi missziókban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A parancsnok ismertetése és az elismerések átadása után Korom Ferenc mondott ünnepi beszédet, amelyben így fogalmazott: „Azok a katonák, akik életüket áldozták más népek szabadságáért, esküjükhöz híven teljesítették feladatukat, hiszen a katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatában álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett. A béke és a biztonság szavatolása a katonák egyik kiemelt küldetése.”

Elismeréseket adott át Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Később így folytatta: „Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. A magyar katonák megállták a helyüket, mind szakmai tudásuk, mind pedig hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban. Büszkék lehetünk rájuk.” Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták azt az emlékművet, amelyen a békefenntartás során hősi halált halt katonák nevei olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában