Izgalmas hadi programok

2019.08.23. 15:15

A pákozdi Katonai Emlékparkban ősszel folytatódnak a rendezvények

Mozgalmas programokat tartogat a Katonai Emlékpark számára az ősz. Az idei első félév eredményeit és a következő eseményeket sajtótájékoztatón ismertették csütörtökön.

S. Töttő Rita

A hadihajózás történetét bemutató legújabb kiállítást Szilágyi Zsolt ajánlotta a közönség figyelmébe Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft., a pákozdi Katonai Emlékparkot üzemeltető társaság 85 millió 593 ezer forintos mérlegfőösszeggel zárja az első félévet – emelte ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) székesfehérvári szervezetének elnöke, hozzátéve: nagy öröm, hogy ebből közhasznú támogatásként 61 millió forint érkezett a parkhoz. Görög István, a park ügyvezetője pedig kiemelte: a Katonai Emlékpark legutóbbi fejlesztéséhez nagyban hozzájárult egy olyan Leader pályázat, amely a számítástechnikai hálózat gyorsítását, bővítését célozza, s melyre a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közel 2 millió forintot nyert. A Katonai Emlékpark pedig mezőgazdasági parkgondozó gépekre – fűnyíróra, hótolóra, kisplatós utánfutóra és ágdarálóra – nyert közel 4 és fél millió forintot az Európai Uniótól és a Magyar Államtól.

 

A szeptemberi programokról is ejtettek szót a tájékoztatón: a Hazafiság iskolája a HTBK egyik szívügye, amely kezdeményezés már hatodik éve zajlik a parkban. Megnyitója szeptember 9-én lesz, de még sok egyéb, a második világháború eseményeinek bemutatásához fűződő program is lesz áprilisig. Szeptember 7-én Gyergyószentmiklóson vesz részt a baráti kör egy koszorúzáson, ahol 159 székesfehérvári katona lelte halálát. Szeptember 11-én pedig Székesfehérváron, ugyanezen alkalomból lesz megemlékezés.

A X. Honvédfesztiválra is készülnek – emelte ki Görög István ügyvezető és Oláh István programfelelős –, amely szeptember 23-a és 29-e között lesz, s melyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vesz. Szeptember 27-én 17 órakor tartanak a sukorói református templomban megemlékezést és ökumenikus imát, szeptember 28-án a Csatatéri sokadalom rendezvénye várható, másnap pedig a pákozd-sukorói csata felelevenítésének lehetünk szemtanúi. Ám a programok sorát most Szűts Tamás kiskunfélegyházi szobrászművész alkotásának be­mutatásával kezdték, amely a KEMPP büféjében látható, s amelyről itt bővebben olvashatnak.

A hadihajózás történetét bemutató legújabb kiállítást Szilágyi Zsolt ajánlotta a közönség figyelmébe
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ám mivel a hadtörténelemben nemcsak szárazföldön, de a vízi színtéren is zajlottak az események, ezért különleges tárlatot nyitottak meg a sajtótájékoztatót követően a parkban. Szilágyi Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka mutatta be a Pákozdra, azaz a magyar honvédség születési helyére hozott vándorkiállítást:

– A mi alakulatunk egyik fő része a hadihajózás, egyidős a magyar honvédséggel, hiszen 1848. július 25-e óta tartjuk a modern kori magyar hadihajózás megalakulását. A kiállításon ezt a 171 éves történetet mutatjuk be makettek és tablók segítségével, kiemelve az első világháború eseményeit – hiszen akkor még létezett a tengerészet. Ez a kiállítás eljutott már Budapesttől Balatonakarattyán át Szentesig számos településre – mondta el az ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában