pályaorientációs workshop tanároknak

2018.05.04. 08:00

A gyerekek életútja a pedagógusokon is múlik

A pályaorientáció, melynek során a gyerekek életút keresését könnyítik meg a pedagógusok, ma már kötelező feladat az iskolák számára. A közművelődési törvény szerint egy egész napot e feladat ellátására kell fordítania az intézményeknek, ám az ehhez szükséges eszközrendszer még nem alakult ki. Ebben segített a csütörtökön megrendezett pályaorientációs workshop.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

„A vár ereje nem a kövekben vagyon, hanem a védők lelkében” – áll az Egri csillagokban. Ugyanez a helyzet a pályaorientációval is – világított rá Fűrész István pályaorientációs tanácsadó azon a pályaorientációs workshopon, melyet csütörtökön rendezett pedagógusoknak az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A szakember így fogalmazott:

Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

- Mert noha a pályaorientációnak van kidolgozott eszközrendszere, jogszabályi háttere, mégsem valósul meg hatékonyabban, mint a törökök elleni háború. Éppen azért, mert elsősorban a pedagógusokon múlik, akiket viszont nem képeztek ki erre.

Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A workshopon a tanároknak eszközöket és gyakorlatokat, valamint a pályaorientáció szakmai és jogszabályi hátterét mutatták be, ugyanis a tapasztalat az, hogy a pályaorientáció körüli jog- és feladatértelmezés meglehetősen eltérő az iskolák között. Egy vadonatúj, pályaorientációs társasjátékot is bemutattak a pedagógusoknak, amely eddig nem szerepelt az eszköztárukban. Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója megnyitó beszédében így szólt a pedagógusokhoz: a közművelődési törvény szerint egy egész napot e feladat ellátására kell fordítania az intézményeknek, ám az ehhez szükséges eszközrendszer még nem alakult ki.

- Szeretnénk elérni, hogy ezek a pályaorientációs napok jól működjenek a jövőben az iskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában