Fejlődik a facsemeték faluja

2019.08.09. 07:10

A felszíni vizek legújabb „kiszemeltje” Magyaralmás, ámde a helyiek állják a sarat

Nincs könnyű helyzetben a falu, mert sok a tennivaló, és újra meg újra elönti őket az ár, de soha nem adják fel a küzdelmet, egyiket sem. A sarat lemossák az útról, az újszülöttek érkezésének örömére almafát ültetnek, és az egyre szépülő utcák új bútorokat kapnak, ezzel is elősegítve a közösség erős összekovácsolódását.

Palocsai Jenő

Almás vidám, vendégszerető település

Fotó: Önkormányzat

Kitűzött tervekkel, nagy célokkal indultak neki a ciklusnak, figyelve az esetleg megjelenő pályázati forrásokat. Ezek segítségével kezdhettek hozzá olyan feladatokhoz, mint a községi könyvtár felújítása, mellyel egy új és korszerűbb intézményt hoztak létre. Így történt a polgármesteri hivatal energetikai felújítása is, melynek során tetőcsere is megvalósult, igaz, utóbbi saját költségvetésből.

Lesz Almáson bölcsőde, talán már szeptemberben indul

Megoldódhatott a helyi szociális alapszolgáltatások fejlesztése is, és – az ilyen célra használt intézményrész akadálymentesítése miatt – vi­zes­blokkot és akadálymentesített parkolót alakítottak ki. Konzorciumban megnyert pályázati forrásból finanszírozzák többek között a logopédiát, és két rendezvényüket is. Felújítottak több szakasz külterületi utat is, és rétegzáratták a Fenyves utcai mart aszfaltos útburkolatot. Éltek a Digitális jóléti program adta pályázati lehetőséggel is, így jutva informatikai eszközökhöz.

Varga Leonóra polgármester és a testület próbál lépést tartani az elemi károkkal. Mint elmondta: „a sok pozitívum mellett jutott a »rosszból« is bőven. Az elmúlt időszakban a hirtelen lezúduló csapadék, a szélsőséges időjárás miatt rengeteg kár érte a települést. A helyreállításokhoz pályázatokat nyújtottunk be, melyek kisebb-nagyobb eredménnyel, de többségében sikerrel jártak. Csak az elmúlt két évben 27 millió forint támogatásban részesültünk, melynek nagy része 2018 évi káreseményekhez kapcsolódik, a kivitelezési, helyreállítási munkálatok a napokban kezdődnek meg”.

Sokat várnak a Magyar Falu Programtól is. Ezen lehetőség keretein belül egy hárommilliós eszközfejlesztés már most biztosan megvalósul.

A település vezetője a jövőre vonatkozó kérdésünkre így felelt: – A legfontosabb a vízelvezetési rendszer kiépítésének, felújításának, az utak és a járdák rendbetételének, valamint az intézmények felújításának folytatása. Kitűzött célunk bölcsőde létrehozása is, melyre többszöri módosítást követően, immáron sokadszorra megcélozva nyújtjuk be pályázatunkat. Ezen projekt összértéke eléri a 120 millió forintot. Önerőből játszóteret hoztunk létre, illetve lecseréltük a régi, elavult játszóvárat a faluház melletti területen. Településen belül az önkormányzati utak mellett lecseréltük az összes KRESZ táblát, elkezdtük az utcabútorok, padok, szemétgyűjtők cseréjét.

Rendezvényekben, hagyo­mány­őrző és kulturális programokban is bővelkedett Ma­gyar­almás.

Lezajlott a községi könyvtár felújítása is a telepüésen, ami által egy új és korszerűbb intézményt hoztak létre Fotó: önkormányzat

A megyében másodikként alakult meg a Pajtaszínház amatőr színjátszókör. Amivel csak módjukban áll, támogatják civil szervezeteiket és egyesületeiket, emellett almafacsemetével kö­szön­tik újszülöttjeiket. Az önkormányzati rendezvény ke­re­tein belül minden évben megköszöntik a 65 év feletti lakosaikat. Magyaralmáson a régi hagyomány miatt a csecsemők almafáinak száma meg­haladja a százat. A Fő utcai Emlékparkban három éve avatták fel a Bársony István emlékére állított, fából faragott szobrot, melyet a mester egy olyan fából alkotott, melyet egy szélvihar tekert ki az iskola kertjében.

– Őszinte tisztelettel és ö­röm­mel üdvözöljük minden évben a helyi katolikus templom előtti téren emelt Szűz Mária szobrot, mely önkéntesek és az egyház összefogásból jött létre – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában