Közélet

2019.04.11. 19:23

Álomból valósággá válhat a 81-es főút négysávosítása!

Bár hosszú még az idő, mire egy ilyen gigantikus beruházás megvalósul, de a folyamat elindult! Törő Gábor országgyűlési képviselő évek óta egyeztet, tárgyal a 81-es út bővítésével kapcsolatban. Mint elmondta, legutóbbi tárgyalásán Czunyiné Bertalan Judittal, Komárom-Esztergom megye országgyűlési képviselőjével egyeztettek közös koncepciót a 81-es út fejlesztése miatt. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester pedig a múlt héten vetette fel Palkovics László miniszternek és Mósóczi László államtitkárnak, hogy az ország gazdasági szempontból két legerősebb városát úgy kellene összekötni, hogy az biztonságos és gyors legyen.

Mósoczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy Bükfürdőn, a Közlekedéstudományi Egyesület által rendezett közlekedésfejlesztési és beruházási konferencián pedig bejelentette, hogy a kormány döntött Komárom és Székesfehérvár között a 13-as és 81-es utak négysávúsításáról, ami részben tehermentesítené az M1-es autópályát és az M5-ös autópályát a budapesti átkeléstől.

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta, hogy nemcsak Fehérvárnak kedvezne, ha egy negyedik, úgynevezett ipari lehajtót építenének az M7-es székesfehérvári szakaszán, hanem a teljes észak-dunántúli régió közlekedését nagyban segítené, egyben lehetőséget biztosítana arra, hogy Győrt összekösse az M7-essel, és a 81-es úttal együtt felfűzhetnék Komáromot is. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy bekerült a kormányhatározatba a fehérvári Bakony utca összekötése a várost nyugatról elkerülő úttal, azaz ez az útszakasz is megvalósul. Erre azét is van mielőbb szükség, mert a Székesfehérvár-Boba vasútvonal felújítása csak a Balatoni úti felüljáró lezárásával valósulhat meg. Ez a lezárás azonban a város egyetlen délnyugat felé kivezető útját érintené, így annak alternatívájaként mindenképpen szükséges, hogy a Bakony utcáról rá lehessen hajtani az elkerülőre!

Törő Gábor országgyűlési képviselőtől azt is megtudtuk, a kormány már korábban döntött arról, hogy tanulmányt készíttetnek – egyéb közlekedési programok mellett – a 81-es út fejlesztésével kapcsolatban. A tanulmányt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) készíti, és várhatóan év végére teszi le az eredményeket az asztalra.

Nyilvánvalóan nem kergethetünk ábrándokat a teljes négysávosítás gyors megvalósításról, hiszen a 81-es út fejlesztésével kapcsolatban még nem ismert, hogy az Európai Unió milyen finanszírozási forrásokat biztosít majd a 2021–2027-es időszakban, illetve azt sem tudni előre, hogy a NIF által, várhatóan év végére elkészített tanulmány mekkora összeget állapít majd meg a beruházásra.

– Évtizedeken keresztül még csak nem is hitegettek bennünket, hogy a nemcsak gazdasági szempontok, hanem a közlekedési veszélyforrás miatt is nagyon fontos négysávosítás valaha is elkészülhet, de most egy fontos határhoz értünk, a rajtpisztoly eldördült! – mondta lapunknak Cser-Palkovics András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!