F. M. Kormányhivatal

2014.12.02. 12:13

Még élhetnének

Az elmúlt két évben megyénkben 17 nő hunyt el méhnyakrákban fiatalon, még a hatvan évet sem élve meg. A legfiatalabb mindössze 44 éves volt. Még élhetnének, ha időben részt vettek volna a méhnyakszűrésen.

Mária panaszai 39 éves korában kezdődtek, de hiába nógatta a férje, sok dolga miatt – két tizenéves gyerekkel van dolog elég – csak egy év múlva fordult orvoshoz. A diagnózis persze megrendítette a családot, de mindenki segített. A műtét utáni kezelések sokáig tartottak, a mellékhatásokkal egész jól megbirkózott Mária. Azonban már egy év múlva kiújultak a tünetek. Új kezelések következtek, új remény. Aztán elfogytak a lehetőségek.

Sarolta betegsége 46 éves korában kezdődött. Második gyermeke születése óta nem volt nőgyógyásznál, elvált, úgy gondolta, minek menjen. Tüneteinek sem tulajdonított jelentőséget, korán bekövetkező változásnak gondolta. Csak mikor már kezdett fáradékony lenni, akkor ment orvoshoz. A műtétet jól viselte, a kezelések sem okoztak különösebb gondot, a gyerekei támogatták végig. Járt a kontrollvizsgálatokra, sokáig minden rendben volt, míg 56 éves korában áttétek jelentek meg. A kezelések ezúttal több mellékhatással jártak, de Sarolta kitartott – szerette volna meglátni unokáját, akit első lánya várt. Még játszhatott vele egy kicsit.

Zitáról 58 évesen derült ki betegsége. Tisztában volt előrehaladott állapotával, mindent elmondott fiának és unokáinak. Amikor lehetőség nyílt a méhnyakrák elleni védőoltásra az iskolában, a lányok elsőként jelentkeztek.

A nevek nem valóságosak, de a sorstörténetek – sajnos – igen. Valóságosak – és tipikusak.

Fotó: Marton János

Magyarországon minden 25. életévét betöltött nő jogosult 3 évente ingyenes méhnyakszűrésre. A statisztikák szerint legfeljebb a felük él a lehetőséggel. Sajnos, sok településen nincs nőgyógyászati rendelés, a legközelebbi városban is csak munkaidőben. Ezt felismerve indította útjára az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával, 2013. július 1-én, azt a projektet, melynek keretében a szűrést házhoz viszi: az 5000 főnél kisebb településeken a védőnők kapnak képzést, és végezhetik a méhnyakszűrést. Fejér megyében 8 településről kapcsolódtak már be, és tovább folytatódik a szakemberek képzése.

A mai fiataloknak már több esélyük van a méhnyakrák ellen. A nemrég megszervezett, első védőoltás-kampány keretében a 7. osztályos, 12. életévüket betöltött lányok kaphatták meg az első oltást a betegség okozója, a humán papilloma vírus (HPV) ellen. A jogosultaknak 83 százaléka igényelte. Egyre több településen oltják be a fiúkat is – a vírus ugyanis náluk is okozhat, bár ritkábban, rosszindulatú daganatot.

Ha a kedvező arány hosszabb távon is fennmarad, és a szűrési hajlandóság is növekszik, belátható időn belül csökkenni fog a betegek száma - és az anyák, a nagymamák felnevelhetik gyermekeiket, játszhatnak unokáikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!