feltételek

2021.01.22. 06:00

Az otthonfelújítási támogatásról

A kormány terveivel összhangban a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe.

F. M. Kormányhivatal

Hogy öröm legyen a megérkezés: a családokat segítik

Fotó: Shutterstock

A támogatás keretében az állam az ingatlan felújítási költségeinek 50 százalékát, akár 3 millió forintot is visszatéríthet. A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő/együttes igénylők saját, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket neveljenek háztartásukban és valamennyiük lakóhelye legalább egy éve a felújítással érintett lakás legyen, amelyben együttes tulajdoni hányaduk eléri a legalább 50 százalékot. Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe. Az egy éves lakóhelyre vonatkozó kitétel alól kivételt képez a magzat, illetve az egy évnél nem régebben született gyermek, valamint, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

A támogatás Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire vehető igénybe.

A támogatás további feltételeit az 518/2020. (XI. 15.) kormányrendelet határozza meg. A jogszabály a Magyar Államkincstár honlapján is megtalálható, ahol az elektronikusan kitölthető és a papír alapon benyújtható formanyomtatványok is elérhetők.

A támogatás 2021. január 1-től 2022. december 31-ig igényelhető.

Hogy öröm legyen a megérkezés: a családokat segítik
Fotó: Shutterstock

A támogatási kérelem az alábbi módokon nyújtható be a kincstárhoz:

– Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően a Személyre szabott Ügyintézési Felületen elérhető elektronikus nyomtatvány (Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, nyilatkozatok csatolásával.

– A kitöltött kérelem, nyilatkozatok és előírt dokumentumok csatolásával postai úton a Magyar Államkincstár 1938 Budapest címre történő megküldéssel.

– Személyesen bármely kormányablakban a kitöltött kérelem, nyilatkozatok és előírt dokumentumok leadásával.

A kormányablakokban történő ügyintézés kizárólag előzetes időpontfoglalással történik. Időpontot az idopontfoglalo.kh.gov.hu internetes oldalon keresztül, vagy telefonon, a kormányzati ügyfélvonal 1818-as számán keresztül foglalhat. A támogatási kérelem, a kitöltési útmutató és a részletes tájékoztató a Magyar Államkincstár (allamkincstar.gov.hu) honlapján található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!