Van kiút az adósságból!

2022.05.13. 06:00

Családi csődvédelem a Fejér Megyei Kormányhivatalban

A magáncsőd a magánszemélyek számára kialakított csődvédelmi forma. Célja, hogy adós és hitelezői között megállapodás jöjjön létre, hogy az adós fizetőképessége helyreálljon és egyúttal a hitelezők is teljes vagy részleges megtérüléshez juthassanak.

F. M. Kormányhivatal

A rossz helyzetből is van kiút, segítséggel

Forrás: Shutterstock

A magáncsőd eljárás folyamata törvényben szabályozott, általánosan 5 évig tartó folyamat, az ezzel kapcsolatos feladatokat az ún. Főhitelező, illetve a Családi Csődvédelmi Szolgálat látja el. Az eljárás a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek akkor jelenthet megoldást pénzügyi problémáikra, ha rendelkeznek vagyonnal és rendszeres jövedelemmel, továbbá hajlandóak minimum 5 évig törleszteni a tartozásaikat az adósságrendezési megállapodásnak megfelelően. Hozzá kell járulniuk ahhoz is, hogy a kedvezményekért cserébe pénzügyeiket a Családi Csődvédelmi Szolgálat által kijelölt családi vagyonfelügyelők ellenőrizzék. 

A családi csődvédelmi eljárás igénybevételéhez meghatározott formanyomtatványok kitöltése és benyújtása szükséges. Az eljárás felmerülő költségét (melynek összege 20.000 forint) az adósnak szükséges viselnie, továbbá a felek közti egyezség létrejöttéig vagy bírósági végzés meghozataláig a főhitelező részére egy, a jogszabályban meghatározott, minimumtörlesztést teljesítenie kell. 

A csődvédelmi eljárás során az adós ellen végrehajtás és a zálogtárgy kényszer-értékesítése nem indítható, a folyamatban lévő eljárások felfüggesztésre kerülnek, a hitelezők kizárólag az adósságrendezési eljárás keretein belül érvényesíthetik követelésüket. 

Az eddigi megyei tapasztalatok alapján, a megállapodásban rögzített, szigorú előírások betartásával, a fizetési kötelezettségek teljesítése után, a tartozások nagyságától és jellegétől függően, az adós akár 2-20 millió forint megfizetése alól is mentesülhet. 

Az adósságrendezési eljárás során az eljárásba bevont adósok vagyona a tartozások rendezésére szolgál. A létfenntartáshoz szükséges összegen felül az adós valamennyi jövedelmét és vagyonát be kell vonni az eljárásba, így a vagyontárgyak esetleges értékesítéséről is a családi vagyonfelügyelő dönt. Miért előnyös az adósságrendezési eljárás? 

- A folyamatban lévő végrehajtási eljárások leállításra kerülnek, csődvédelem alatt újabb végrehajtási eljárás nem kezdeményezhető, 

- Államilag szabályozott keretek között kerül rendezésre az adós tartozása, 

- az adós pénzügyi helyzete stabilizálódik,

- az adós és a hitelező érdekeinek méltányos módon történő egymáshoz közelítése, a családi vagyonfelügyelő segítségével, 

- az adós – akár az ingatlanát és egyéb vagyonát megtartva – megszabadul az adósságoktól. 

 

Bővebb tájékoztatás a Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapján, az alábbi linken érhető el: http://csodvedelem.gov. hu. 

Amennyiben szeretne többet megtudni az alkalmazott feltételrendszerről, az eljárás menetéről, vagy tartozását a családi csődvédelmi eljárás keretein belül kívánja rendezni, vegye fel a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatalnál működő Családi Csődvédelmi Szolgálat családi vagyonfelügyelőivel (tel.: 06/22/795-795, cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.), akik a folyamat valamennyi lépéséről tájékoztatást, az ügyintézéshez segítséget nyújtanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!