ellenőrzés

2021.07.16. 06:00

Határszemle: tizenhét település külterületén

Mint minden évben, az idén is elrendelte a Fejér Megyei Kormányhivatal a határszemlék lefolytatását.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Tizenhét település külterületét ellenőrzik most fotó: Kállai Márton

A megye erdő nélküli termőterületének 15 százalékát, mintegy 52 ezer 105 hektárt érint az átfogó ellenőrzés. 2021. június végétől szeptember 30- ig Mány, Bicske, Csákberény, Isztimér Baracska, Pázmánd, Kápolnásnyék, Seregélyes, Velence, Beloiannisz, Kisapostag, Nagyvenyim, Rácalmás, Pusztaegres, Sárkeresztúr, Mezőszilas és Mezőkomárom településeken kerül rá sor.

A 17 település teljes külterületén – beleértve a zártkerti részeket is – zajló ellenőrzéseket a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának szakembereit is. A határszemle során a földhasználók, földtulajdonosok jogszabályba foglalt kötelezettségeinek betartását ellenőrzi a hatóság. A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény előírja a földhasználó/tulajdonos számára, hogy a termőföld művelési ágában bekövetkezett változásokat be kell jelentenie a földhivatal felé, továbbá, hogy a termőföldön a gyomnövények megtelepedését és terjedését meg kell akadályoznia, a szőlőt és a gyümölcsöst pedig ezen felül művelési ágának megfelelő termeléssel is kell hasznosítania.

Tizenhét település külterületét ellenőrzik most fotó: Kállai Márton

A hatóság kiemelt figyelmet fordít annak ellenőrzésére, hogy a földhasználó, illetve a tulajdonos a termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát. Fontos feladat a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, amelyet a tervek szerint az idén is légi ellenőrzés segítségével tesz a hatóság még hatékonyabbá és eredményesebbé.

A határszemle során emellett a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartás tartalmának egyezőségét (művelési ág változás bejelentése), az épületek, építmények létesítését, bontását, a termőföld engedély nélküli más célú hasznosítását, valamint a dűlőutak és vízelvezető árkok állapotát szintén ellenőrizni fogja a hatóság.

Kérjük a földhasználókat és tulajdonosokat, gondoskodjanak a termőföldek művelési ágának megfelelő műveléséről és hasznosításáról, valamint a bejelentési kötelezettség alá tartozó tevékenységeknek a földhivatali osztály felé történő mielőbbi bejelentéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!