F. M. Kormányhivatal

2020.08.07. 07:54

Jövő héttől megkezdődik a parlagfüves területek légi felderítése

A Fejér Megyei Kormányhivatal munkatársai jövő héten megkezdik a parlagfüves területek helikopteres felderítését. Ennek kapcsán a megye mezőgazdasági területeinek túlnyomó többségét ellenőrzik a szakemberek. A légi felderítés lehetőséget ad arra, hogy a legeldugottabb földrészletek is szem elé kerüljenek.

F. M. Kormányhivatal

Már március közepén megjelent idén a parlagfű

Fotó: Bujdos Tibor

A földhasználók és földtulajdonosok, valamint a gazdálkodó szervezetek feladata, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Nagyon fontos, hogy ezt az állapotot fenn kell tartani a tenyészidőszak végéig. Amennyiben ezt a földhasználó elmulasztja, közérdekű védekezést kell elrendelni és bírságot kiszabni a mulasztóval szemben.

A hatóságok célja továbbra sem a magas bírságok kiszabása, hanem az allergiás megbetegedésben szenvedő emberek érdekében a megye területén a parlagfű-fertőzöttség visszaszorítása, a pollenszórás és magképződés lehető legnagyobb mértékben történő megakadályozása.

Fejér megye parlagfű fertőzöttsége az országos átlagnál kedvezőbb. A szakemberek bíznak a földhasználók hozzáállásában, jogkövető magatartásában és abban, hogy ez az állapot továbbra is fenn marad, illetve tovább javul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!