Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program

2019.11.01. 00:00

Az ember az, aki a legfontosabb

A honvédelem nemzeti, össztársadalmi ügy – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatalban, ahol a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról tartott előadást.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Dr. Benkő Tibor Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu/HM

Fotó: ruzsaistvan

Az eseményen dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntő beszédében utalt arra: Székesfehérvár központi szereppel rendelkező, igazi katonaváros. Ez a közigazgatás, a védelmi igazgatás számára is kihívásokat jelent, s a megyei védelmi bizottságot arra kötelezi, hogy a legmagasabb szinten végezze tevékenységé. Dr. Simon László kiemelte: nagyon fontosnak tartja a honvédséggel való jó szakmai együttműködést, amelynek hagyománya van.

Az általános iskolások hazaszeretetre, valamint hadtörténeti és honvédelmi ismeretekre nevelésében Fejér megye élen jár a Pákozdi Katonai Emlékparknak, illetve a honvédség és társadalom kapcsolatát erősítő, civil szervezetek elhivatott munkájának is köszönhetően – mondta a kormánymegbízott.

A védelmi bizottság erkölcsileg és anyagilag is támogatja az ifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, és segíti, hogy a megye távolabbi településeire is eljussanak „a Hazafiság Iskolája” programjai – fogalmazott dr. Simon László.

A honvédelmi miniszter előadásának közönsége Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu/HM

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában kiemelte: a gyorsan változó biztonsági környezetben Magyarországnak önállóan is készen kell állnia arra, hogy megvédje magát. A legfontosabb érdekünk, hogy környezetünkben béke és biztonság legyen – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor, s hozzátette: mindig készen kell állnunk arra, hogy azt az értékrendet, kultúrát, amelyet Szent István óta elődeink megteremtettek, megőrizzük, megvédjük.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy Magyarországnak szüksége van egy erős, hazája iránt elkötelezett, jól kiképzett, felkészített katonákból álló, kiváló technikai eszközökkel felszerelt honvédségre. Így tudjuk a békét és a biztonságot garantálni – emelte ki a tárcavezető.

Dr. Benkő Tibor Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu/HM

Dr. Benkő Tibor hangoztatta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az ember, a katona áll, ugyanakkor a haderőfejlesztés terén haderőnemenként és képességenként a huszonegyedik század kihívásait kezelni képes technikai eszközöket kell beszerezni. A kor kihívásainak megfelelni képes, a régió egyik legütőképesebb hadseregét akarjuk létrehozni – egészítette ki. A modern magyar honvédség felépítését, megerősítését szolgálja az új katonai életpálya- modell és a sokszínű ösztöndíj-rendszer is.

A tárcavezető rámutatott: a honvédelem nemzeti, össztársadalmi ügy, amely minden magyar állampolgárnak kötelessége, mindenkire feladatok várnak a saját szakterületén.

Be kell vonni a feladatokba a honvédelem ügye iránt elkötelezett civileket is, ezért jött létre a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer.

A fejlesztések nemcsak a honvédségről szólnak, hanem az egész ország gazdasági érdekeit is szolgálják – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, s hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a hadsereg és a társadalom kapcsolatára is, így például a honvédelmi oktatásra, illetve a hazafias nevelésre.

A térség jelentőségéről elmondta: Székesfehérváron alakult meg a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint a Dunántúl önkéntes területvédelméért felelős MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred. Itt hozzák létre azt a többnemzeti hadosztály-parancsnokságot is, amely biztosítja Magyarországnak és térségének a békét, a biztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!