Kisláng

2016.07.07. 16:15

A kis meseíró nagy sikere

Kisláng - A tízéves Szakács-Falusi Zsófia a legszebb karácsonyi ajándékról, Adrián nevű kistestvéréről írt mesét, amely első díjat kapott a debreceni nagycsaládos egyesület országos Életmese pályázatán.

Házi Péter

2011 decemberében a Jézuskának majdnem késnie kellett. Már jó előre megtárgyaltuk, mi a helyzet. Megegyeztünk vele, hogy kistesó legyen az egyik karácsonyi ajándékom - így kezdi szívmelengető kis életmeséjét Szakács-Falusi Zsófia, aki december 24-én reggel végül életében először találkozhatott az azóta is imádott kistestvérével, a huncut Adriánnal.

Ez a mesécske, amely leplezetlenül, őszinte szavakkal mutatja be egy kislány igaz várakozását a csodára, a testvérre, olyannyira megtetszett a Huszti László vezette zsűrinek, hogy nemcsak beválogatták az Életmesék című, tekintélyes vastagságú mesegyűjteménybe, hanem bizony Zsófi kapta meg kategóriájában az első díjat.

Zsófi és a várva várt tesó, Adrián az iskolapadban. Mesegyűjtemény és országos első díj Fotó: A család

- Eléggé izgultam, amikor a Parlamentben mondták a nevemet, de aztán szerencsére nem kellett hosszú köszönőbeszédet mondani - emlékszik vissza a kislángi általános iskola 3.a osztályát éppen most befejező Zsófia, akinek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át az elismerést.

Mint a díjazott anyukájától, Mónikától megtudtuk, a mesét még a 2015-ös falukarácsonyi pályázatra írta Zsófi, aztán Nyári Melindával, az iskola pedagógiai asszisztensével közösen úgy döntöttek, benevezik azt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete által kiírt országos pályázatra.

Életmesék, azaz igaz családi történetek a Kárpát-medencéből a teljes címe a kötetnek, amelyben százéves, apáról fiúra örökölt meséket éppúgy találhatunk, mint tízévesek örök időkre szóló tanulságait.

Zsófi egyébként, mint megtudtuk, jeleskedik a kézműveskedésben, számos tablója, alkotása díszíti a kislángi iskola tantermeit. Nem tudja még, hogy mivel szeretne foglalkozni, ha majd nagy lesz, ám egy biztos, az elképesztően huncut Adriánt mindig imádni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!