Kézilabda

2014.12.08. 19:20

Siti Beáta: maximális teljesítmény kell az éremhez

A női kézilabda Európa-bajnokság első napján a magyar válogatott 29-29-es döntetlent ért el Oroszországgal szemben. A találkozót a helyszínen izgulta végig a Fehérvár KC, és a válogatott korábbi másodedzője, Siti Beáta.

Siti Beáta játékosként 135-ször szerepelt a válogatottban, olimpiai ezüst- és bronzérmet szerzett, VB-n második volt, Európa-bajnokságon viszont bronz- és aranyéremnek is örülhetett. A fehérváriak pályaedzője a februárban elhunyt Karl Erik Böhn szövetségi kapitány, majd Hajdú János segítőjeként hozzáértő szemmel figyeli a magyar-horvát közös rendezésű EB rezzenéseit. Kicsi Böhn távozásával tudta, hamarosan változás lesz pályafutásában.

Siti Bea jó folytatást vár

- Picit furcsa érzés volt most kívülről nézni a meccset Győrben, de nagyon szorítottam a lányoknak, nagyon jó volt ott lenni. mondta Siti Bea. Az új vezetőedző más eszméket képvisel szakmában és pszichológiában. Ha nem tudok teljesen azonosulni vele, akkor hiába tisztelem, nem tudom úgy támogatni Németh Andrást, ahogy kellene.

- Hogy tetszett a játék?

- Egy válogatott torna első meccse mindig olyan, mint az első bajnoki. Ha már benne vagy, felveszed a verseny ritmusát, akkor már megy, gurul a szekér. Az első meccs, pláne rendezőként nagyon pikáns feladat elé állítja a társaságot. Ráadásul Görbicz Anita személyiségét helyettesíteni nem lehet. A többieknek egymás között le kell osztani részletekben azokat a feladatokat és szerepeket, melyeket Görbe egyszemélyben megoldott. Az oroszok ellen viszont úgy éreztem, hogy valami olyan nyomás van rajtuk, amivel nem tudtak 20-25 percig mit kezdeni. Nem tudtak teljesen befelé koncentrálni és fókuszálni a pályán. Inkább az elvárással foglalkoztak, minthogy felszabadultan játszottak volna. Nehéz kezdés után nagyon nagy melóval visszajöttek a meccsbe az első félidő végére. A második félidőben éreztem a felszabadultságot, az örömöt a lányok játékán, és ekkor kaptak igazi támogatást a közönségtől. Ha a végén egy picit higgadtabban, ha csak passzívig játszunk, akkor megvan a győzelem. Meg kell tanulnunk, hogy a vége előtt két és fél perccel kétgólos vezetésből mindig jól kell kijönni. Aki megél ilyen éles helyzetet, és jól feldolgozza, az le tudja nyelni a labdát. Ez nem sikerült a nyitányon. A hatvan perc képe alapján ez az egy pont egy teljesen reális eredmény. A végén nagyon picit kellett volna taktikusabban kézilabdázni.

- Mire lehet képes a csapat?

- Hiszek abban, hogy ez a társaság tanult a KEB által képviselt vonalból, hogy azt mondja: ez így sikerült, ezen javítani nem tudunk, le kell tudni zárni, és minden erőnkkel a következő mérkőzésre koncentrálunk. A lengyelek ellen behúzható két pontot reméltem, mert könnyebben megbontható a védelmük, mint az oroszoké. A spanyolok elleni is egy ki-ki meccs lesz. A keresztágban a norvég, dán, román hármasból kaphatunk ellenfelet. Ráadásul kérdés, hogy milyen fizikai állapotban leszünk, mert általában a negyedik, ötödik mérkőzésünkön holtpontra szoktunk jutni. Az EB a legnehezebb világverseny egy kézilabdázó számára, de ha a társaság csapatként tud küzdeni, és maximumon teljesít, akkor érem közelébe érhet.

 

 

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!